Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2022
België - Rond de kerstdagen
Camp on Tour
2000-2001
In de jaren 2000 en 2001 zijn we rond de kerstdagen naar verschillende Belgische steden geweest. We bezochten daar Brussel, Antwerpen, Brugge en Lier en genoten van de gezellige sfeer.
Op de Grote Markt in Brussel, Antwerpen en Brugge waren grote schaatspistes aangelegd, waar erg veel gebruik van werd gemaakt. (schaatsen zijn te huur). De cafe's zijn echt prachtig verlicht. Manneke Pis is verkleed als kerstman. In het midden het steegje waar 'Janneke Pis' staat. De steden zijn zeer de moeite waard eens te gaan bekijken en zijn, vooral met de kerstdagen, extra mooi verlicht.
In Lier bevindt zich een mooi sani-station op de parkeerplaats bij Zaal De Mol op nog geen vijf minuten loopafstand van het mooie centrum.
Tijdens ons bezoek aan België kwamen we talloze kerststallen tegen De specifieke kerst-informatie zoals de ijspistes en kerststalroutes zijn uiteraard alleen op te vragen vanaf de maand november.
De inwoners van Lier worden ook wel 'Schapenkoppen' genoemd. Dit omdat zij de kans voorbij hebben laten gaan om van hun stad een universiteitsstad te maken. Die eer viel nu te beurt aan Leuven.
De fraaie Zimmertoren in Lier heeft een schitterend astronomisch uurwerk, dat tegen een geringe vergoeding kan worden Er wordt in diverse talen tekst en uitleg gegeven.
Om alle mooie plekjes in het centrum van Antwerpen te vinden raden wij aan één of meer van de aangegeven wandelroutes te volgen. Voor de echte liefhebbers van kerststallen brengt de Provincie Antwerpen een ideeënkrant uit met daarin vier autoroutes langs vele kerststallen, waarvan er enkele met levende mensen en dieren. Zéér de moeite waard. Maar ook de stad zelf heeft een kribbentocht in historisch Antwerpen.