Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2022
België - Provincie Luik
Camp on Tour
2022
Abdij Val-Dieu De abdij, die de Franse Revolutie heeft doorstaan, is vrij toegankelijk. In 1946 kreeg de kerk de eretitel basiliek. Dat de monniken destijds landbouwspecialisten waren blijkt uit het aangrenzende park met een grote verscheidenheid aan opmerkelijke bomen. De bij een abdij behorende bierbrouwerij is nog steeds in werking. Tegenover de abdij staat in het natuur-en vogelreservaat Natagora een observatie hut.
Vanwege het heldere weer besluiten we eerst naar de oriëntatietafel te fietsen in het gehucht Knuppelstock, hoe Belgisch wil je het hebben. Dat het uitzichtpunt bovenop een berg ligt merken we snel aan onze kuiten. Omringd door koeienvlaaien staat een in reliëf gemaakte stenen tafel en hebben we een magnifiek uitzicht over de omgeving. Op een informatiebord wordt uitgelegd dat bronzen details het ook voor slechtzienden mogelijk maken een beeld te vormen van deze prachtige vallei.
Aubel is bekend vanwege de productie van cider en appelstroop, We pakken de fiets om een stukje van de RAVeL te fietsen, RAVeL is een netwerk voor trage weggebruikers zoals voetgangers en fietsers . Er wordt dus geen autoverkeer toegelaten. Ideaal om comfortabel heel Wallonië te doorkruisen en schitterende landschappen te ontdekken. De meeste van deze langeafstandsroutes zijn aangelegd op de oude spoorwegbeddingen en jaagpaden. De routes zijn prima bewegwijzerd en te herkennen aan de groene stukken asfalt.
Bij het Fort van Battice, dat voor het grootste gedeelte onder de grond ligt, keren we weer om.
De camper brengt ons naar prachtige Middeleeuwse dorpen waaronder Limbourg (onder) en Clermont (boven). We rijden in Clermont onder het vroegere Hotel de Ville door, een fraai pand dat daarvoor dienst deed als rechtszaal en gevangenis.
Éen van de mooiste dorpen van Wallonië is de historische stad Limbourg met het kasteel van Poswick gelegen op een rotsachtig voorgebergte.
De Barrage de la Gileppe is de oudste stuwdam van Europa, die enige tijd geleden met 12 m is verhoogd. Het stuwmeer voorziet in de drinkwaterbehoefte van nagenoeg de hele provincie Luik met uitzondering van de stad zelf. Naast het meer staat een 77 m hoge toren. De gratis lift brengt ons naar het panoramadek voor een magnifiek uitzicht over de omgeving. Op de stuwdam staat een groot beeld van een leeuw, die enigszins intimiderend naar het oosten kijkt om destijds de Duitsers op afstand te houden.
De stad Verviers ontleent deze naam aan haar ligging aan de Vesder met het zuivere water, het blauwe goud. Dit werd gebruikt bij het bewerken van de wol, het zachte goud. Als eerbetoon werden in de stad vele fonteinen aangelegd waaronder La Fontaine Ortmans uit 1893. In het bureau de toerisme krijgen we te horen dat na de zware overstromingen in 2021 de meeste niet meer in werking zijn. Als alternatief werd ons geadviseerd een wandeling te maken langs de murals en de Street Art in het centrum.
We gaan verder naar Nonceveux in een lus van de Amblève in het zuiden van de Hoge Venen. Daar ontspringt op een hoogte van 500 m het enige bergriviertje van België, de Ninglinspo. We maken de gemarkeerde wandeling stroomopwaarts en na een paar meter passeren we al een gammel boomstambruggetje en onderweg glibberen we over natte keien en boomwortels langs watervalletjes en uitgeschuurde rotsen.
We nemen de nodige haarspeldbochten op de N679 van Aywaille naar Spa, de badplaats met veel Art Nouveau panden, die de grandeur van weleer uitstralen. Nog steeds wordt het straatbeeld bepaald door dure auto’s. Aan de Place Royale vallen de badgebouwen uit 1868 en het voor die tijd moderne casino als eerste op.
vervolg Provincie Luik vervolg Provincie Luik
Als we Maastricht nog in onze achteruitkijk spiegel zien slaan we bij de grensplaats Visé linksaf de provincie Luik in en parkeren bij de abdij Val-Dieu in de gemeente Aubel.