Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Griekenland - Meteora - Pilion volgende vorige 2008
Eén van de Meteora kloosters
"Zeepaardjes" in Chorefto
We reisden door het Pindhos-gebergte naar Kalambaka (Meteora kloosters) - Trikala - Kileler - Pilion (schiereiland) met Chorefto - Zagora -Papa Nero - Agios Ioanis - Promiri - Platania - Milina - Agia Kiriaki - Pyli  (Byzantijnse kerk) - Arta
In 2008 was een aantal tunnels nog niet klaar en werden we meerdere keren over zogenaamde 'dusty roads' geleid.
Octopussen 'wassen'
Wanneer je bij Kalambaka aankomt zie je van verre reeds de rotsformatie, waar de kloosters van Meteora op zijn gebouwd. Het is onvoorstelbaar hoe men dit vroeger voor elkaar heeft gekregen en zeer de moeite van een uitgebreid bezoek waard. Er zijn zes kloosters te bezichtigen, waar je wel een dag voor uit kunt trekken om ze goed te bekijken of je moet gewoon een keuze maken.
De vroegere bewoners
Als we aan de Griekse oostkust komen verblijven we eerst een paar dagen in Chorefto. Typisch weer zo'n prachtig privéstrand waar je niemand in de weg staat en ook niet wordt weggestuurd. Als we de kustlijn verder volgen richting Pilion, vanwege zijn vorm ook wel Klein Italië genoemd, genieten we regelmatig van de Egeïsche Zee.
Agio Ioanni
Een tocht over het schiereiland Pilion is zeer aan te raden, want je komt regelmatig langs prachtige baaien zoals deze bij Milina. (foto rechts) In het dorpje Agia Kiriaki vinden we deze taveerne met een op en top Griekse uitstraling. Als wij er zijn, in juni 2008, zijn we zowat de enige toeristen.
Diverse keren zien we dat men bezig is van die glibberige octopussen te 'wassen'. Kennelijk haalt men op die manier de inkt er gelijk uit gezien het  feit dat de vingers van deze man helemaal zwart van de inkt zijn geworden (zie ook de foto helemaal boven aan).
Zowel op de heen- als op de terugreis vanaf Pilion komen we door het gehucht Kileler, waar dit monument staat dat herinnert aan de grote agrarische revolutie van 6 maart 1910. We verbazen ons erover dat er op dit landweggetje zoveel vrachtverkeer is. We komen achter de reden: door deze route te nemen ontwijk je een tolpoortje op de snelweg
Monument Boerenopstand
We rijden dwars door het Pindhos- gebergte van Trikala naar Arta.
Camp on Tour
Extra fotoís Homepage Griekenland