Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Griekenland - Epirus volgende vorige
2008
Na een bootreis van 22 uur vinden we 25 km boven Igoumenitsa deze mooie overnachtingsplaats in Sagiada vlakbij een haventje met een bureau van de kustwacht.
Voor de grap pakken we onze mountainbikes om er tien minuten mee in Albanië rond te rijden. Dit hadden die douaniers daar nog nooit beleefd.
We bezoeken het Nationaal park Vikos-Aóos nadat we bij het info-centrum de nodige documentatie hebben opgehaald. Het park is zeer de moeite waard om te bezoeken als je van de natuur en rust houdt. De Vikoskloof is uitermate geschikt om wandelingen te maken, die je net zo lang kunt maken als je wilt. Wij maakten een behoorlijke afdaling (en beklimming) aan de kant van het plaatsje Vikos zelf, waar we zonder problemen enkele nachten hebben gestaan.
In Zagori ligt de meest imponerende stenen brug, namelijk de driebogenbrug van Kalogeriko die werd gebouwd in 1814.
Net voorbij Vradeto, het hoogste permanent  bewoonde punt van Zagori, houdt de weg op en vinden we twee 'points of intrest' namelijk  de scala (een geweldig lange trap) en het balkon van Beloi van waaraf je dit magnifieke uitzicht hebt over de imposante Vikoskloof.
Foto 1 en 2: Dit is het begin van de Vikos kloof, waarbij het pad direct steil naar beneden gaat. Bij goed 30 graden is dit dus behoorlijk zwaar omdat je in de meeste gevallen ook weer omhoog moet. Neem dus ruim voldoende water mee! Foto 3: Het monument Zagori-vrouwen '40 Foto 4: Ioannina, de hoofdstad van Epirus ligt aan het Pamvotsimeer en is vrij druk. Foto 5: We bezoeken ondermeer de Aslan Pasja moskee.
Tijdens het eerste gedeelte van onze reis door Griekenland bezochten we de volgende plaatsen: Igoumenitsa - Sagiada - grens Albanië - Zitsa (Profitis Ilias-klooster) - Konitsa - Zagori - Nationaal park Vikos Aoos - Vradeto - Beloi - Vikoskloof - Kapessovo - Monodendri (Ag.Paraskevis-klooster)  Oxia - Vikos - Papingo - Micro Papingo - Konitsa - Ioannina (hoofdstad van Epirus) aan het Pamvotismeer - Aslan Pasja moskee - Kleidonia - Dodoni (orakel) - Metsovo - Aoos springs.
foto 1
foto 2
Foto 6: De scala in Vradeto Foto 7: In Micro Papingo kun je heerlijk afkoelen in deze uitgesleten waterbassins met uiteraard zeer helder fris water. Je moet niet bang zijn voor hele kleine kikkertjes, want die kom je er regelmatig in tegen

 

Van Metsovo wordt gezegd, dat er nog velen in klederdracht lopen. Wij hebben ze niet gevonden op deze ene vrouw na. Er komen busladingen vol met toeristen, reden voor ons om er niet al te lang te blijven. 
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
foto 7
Camp on Tour
Extra fotoís Homepage Griekenland