Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001 - 2018
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Lapland Homepage Zweden
Lapland beslaat een kwart van het oppervlak van Zweden. Als je door dit landschap trekt ervaar je de oneindigheid. Het grootste gedeelte van Lapland ligt boven de poolcirkel. De poolcirkel is een onzichtbare lijn op 66°33˝ NB
Vanaf Narvik (Noorwegen) gaat de E10 naar Zweden.
Abisko bestaat uit twee delen: het ‘dorp’ en het turiststation in het Abisko national park waar het beroemde wandelpad de Kungsleden begint of eindigt.
Je kunt hier niet alleen rendieren tegenkomen maar ook elanden of zoals de Zweden ze noemen de Moose.
Riksgränsen is een volwaardige wintersportplaats waar je tot in juni de lange latten kan onderbinden b.v. op de Kårsavagge gletsjer. De Kårsavagge is ook het doel voor zomerse voettochten met een gids.
Kiruna is de stad die snel uitgroeide tussen twee bergen van gewonnen ijzererts. Ellenlange treinen met soms meer dan vijftig wagons brengen dagelijks het ijzererts naar Narvik.
Een gedeelte van de bevolking is van oorsprong Laps en houdt ook nog rendieren. De deurknoppen aan het Stadshus zijn trommels/drums die men gebruikte om in trance te komen, maar later in beslag werden genomen door de missionarissen.
Jukkasjärvi, een dorpje ten oosten van Kiruna is van oorsprong een Lappen- dorp met een leuk museum, een folkmuseum, een mooi kerkje en het ice-hotel.
Dit is het stijlvolle houten kerkje uit 1608 met een losstaande klokkentoren en poortgebouw. Opvallend is de kleurrijke en originele altaarschildering van Bror Hjorth.
We zagen veel rendieren onder verschillende omstandigheden. Klik op de foto voor meer rendieren.
Zweden is weids zoals hier op de berg Dundret
We brengen altijd wel een bezoekje aan de plaatselijke tourist-information zo ook in Jokkmokk. De stad is het bekendst om zijn wintermarkt in begin februari.
Van het oude Jokkmokk is alleen de na de brand van 1972 herbouwde rood- houten Gamla kyrkan of Lapp kyrkan (1753) met losstaande klokkentoren en een lage kerkhofmuur over gebleven. (linker foto) De nieuwe kerk werd gebouwd in 1888 met de architect Ernst Abraham Jacobsson. (rechter foto).
Door het allemansrecht zijn overal prachtige plekjes om te overnachten.
In Centraal Lapland ligt Arvidsjaur gesticht begin 17de eeuw toen koning Karel IX hier een kerk liet bouwen om de Samen tot het christendom te bekeren. Toevallig zagen we een kerkelijke bijeenkomst van Sami uit de vier landen. Meer info
Zweden - noord
In Malå is een kleine Lappstad.
Op 8 km afstand van Jokkmokk op de E45 ligt de Polcirkeln duidelijk te herkennen aan het grote bord. De grens wordt aangegeven met witte keien.
Het turist-byrå is in Vilhelmina gevestigd in het oude Tinghus. Een medewerkster laat je graag de oude courtzaal zien. In het gebouwtje erachter was de gevangeniscel waar de verdachten vast zaten tot de berechting. In Vilhelmina begint of eindigt ook de Wildernisroute. (Vildmarksvägen) Klik hier voor meer info.
In de buurt van het Tinghus is de Kyrkostad, de 19e-eeuwse wijk van bruine houten huisjes. Voor het museum staat een standbeeld van Lapp-Lisa; de beroemde gospelzangeres die haar hele leven bij het Leger des Heils diende. Het altaar in de kerk is één schildering.
In de kapel op het kerkhof achter de kerk in Dorotea heeft de Noor Björn Martinus een levensgrote beeldengroep ‘Nattvarden’ gecreëerd. (Het laatste avondmaal)
De Zweden zijn gek op Amerikaanse auto’s
Volvo is ook goed vertegenwoordigd    in allerlei soorten en maten.