Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001 - 2018
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Vildmarksvägen
Links: de kerk van Vilhelmina. Vanuit Vilhelmina vertrekken twee mooie routes. De Sagavägen en de Vildmarksvägen.
Vanaf de forsen is het een mooi uitstapje naar Marsliden, een dorpje aan de voet van de Marsjället mountain, bekend van de boeken van Bernhard Nordh. Net voor het dorp is een heuse “Badplats” met zandstrandje.
Homepage Zweden vorige pagina Zweden - noord
Bij Stalon gaat de Vildmarksvägen naar het westen, stroomopwaarts langs de Ǻngermanälv.
De traptreden-waterval van de Kulsjoan. Over een heel breed front bruist het water over ontelbare traptreden in alle richtingen om tot slot weer bij elkaar te komen, want al dat water moet tenslotte door een smalle bedding onder de brug door. Het is een verbazingwekkend fenomeen.
In de kerk van Saxnäs hangt achter het altaar een houten reliëf van dennenhout van Erik Eriksson, een local. Hij maakte het als een hommage aan zijn moeder, die hier vroedvrouw was toen er nog geen wegen waren en de dichtstbijzijnde arts op 200 km afstand woonden.
Aan de andere kant van het Kultsjön ligt het kerkdorp Fatmomakke. Een kerkdorp is een verzameling hutten en gebouwtjes die gebruikt worden om te overnachten in combinatie met kerkbezoek of vieringen, want men kwam vaak van ver.
Het hoogste punt (876 m.) van de Wildernisroute
Het plateau is in de zomermaanden een mengeling van rotsen en mossige begroeiing, met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen en kuddes grazende rendieren van Samen uit de omgeving.
Hier en daar zijn omheinde plekken waar men rendieren van verschillende hoeders bij elkaar drijft. Binnen de hekken worden ze gesorteerd, gemerkt of geslacht.
De weg stijgt steeds verder naar het Klimpfjäll plateau.
Ankarede is tot op de dag van vandaag een trefpunt van de Sami en een geliefd toeristendoel. De kleine plaats in de buurt van Blåsjön is vooral bekend door zijn in 1896 gebouwde houten kapel. Bij de zomerzonnewende-festiviteiten wordt er nauwelijks geslapen, want dan wordt er in plaats daarvan urenlang gegeten, gedanst en gepraat en als bekroning van het feest staat er een wedstrijd lassowerpen op het programma. Ons viel de eer te beurt, er was net een lunchconcert geweest. dat de diaken een privé concertje wilde geven.
Vanaf Gäddede is het een 24 km lange onverharde weg naar de Hällingsåfallet, een 43 meter hoge waterval die een ravijn vult met water. Het is Noord-Europa’s langste (800 m) met water gevulde canyon.
Op de Wildernisroute is een zestal natuurcampings zoals hier bij Alanäs, waar een vrijwillige bijdrage werd gevraagd.
Algemene info Het is een mooie route waarbij je zelf initiatief moet nemen om de bijzonderheden op te zoeken. Op de website: www.wildernessroad.eu is het mogelijk o.a. een kaart te downloaden met informatie waar een lanthandel is of een bezinestation. Elke onverharde weg is toch anders. Soms zijn er minder stenen in verwerkt of beter of slechter uitgevlakt. Af en toe zitten er wel erg veel kuilen in.
In de omgeving van Strömsund komen in de vrije natuur de meeste beren voor van heel Zweden maar “helaas” hebben wij er geen één kunnen spotten.
Op de Stalonberget is een utsikt punt met het uitzicht op het stroomgebied.