Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
Homepage Turkije Homepage Turkije Etappes Turkije Etappes Turkije Naar boven Naar boven Etappes Turkije Etappes Turkije Turkije / 8ste etappe - Ankara tot Istanbul
2019
We komen in Akçakoca aan de Zwarte Zee met een moderne moskee. Het is een leuk stadje met helaas ook vergane glorie. Het toerisme is heel erg terug gelopen aan deze kust.
Yerebatan Byzantijnse ‘Cisterne’ of Basilica Cisterne Dit ‘verzonken paleis’ waar een mystieke, onderaardse sfeer hangt was de drinkwatervoorziening voor de paleizen. Het is een bezienswaardigheid omdat door speling van het licht de 336 zuilen zichtbaar worden. Twee van de zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. De herkomst van deze Medusa hoofden is niet bekend.
Richting de kust maar nu die van de Zwarte Zee.
Via de De Bosporusbrug, één van de drie bruggen over de Bosporus rijden we Istanbul binnen. De brug verbindt het Europese deel van Istanbul (Ortaköy) met het Aziatische deel (Beylerbeyi) en is 1.590 meter lang en hangt circa 65 meter boven het wateroppervlak. Deze brug is de op twaalf na grootste ter wereld. Dagelijks gaan er 180.000 voertuigen overheen.
De volgende dag gaan we de wijk Sultanahmet, de ‘Oude stad’ en bakermat van Istanbul in. We komen op het gelijknamige plein waar de beroemdste gebedshuizen aan liggen. De aankomende dagen beperken we ons tot dit stadsgedeelte. Jammer genoeg is voor vandaag het mooie zonnige weer even op.
De Blauwe Moskee is 400 jaar oud en staat helaas in de steigers voor renovatie. Zelfs de zuilen zijn omkleed met karton. Deze moskee heeft zes minaretten en dankt zijn naam aan de miljoenen azuurblauwe (Iznik) tegeltjes die erin verwerkt zijn. Dit is de enige moskee na Mekka met zes minaretten.
Het Hippodrome, een stadion was meer dan 1000 jaar lang het centrum van de stad. Nu zijn er alleen nog de Egyptische Obelisk, de Zuil van Constantijn en de Slangenzuil uit Delphi over.
Het mozaïek boven de Keizerlijke poort toont een Tronende Christus met knielende keizer.
De Hagia Sophia aan de andere kant van het plein werd gebouwd als Christelijke kerk. In de Osmaanse tijd werd hij verbouwd tot moskee. Beide elementen zijn nog altijd te herkennen. Thans doet de Hagia Sophia dienst als museum. Op de begane grond staan twee marmeren urnen uit de Hellinistische tijd. Boven op de vrouwengalerij zijn nog prachtige mozaïek restanten van Jezus. Het is één van de grootste kerkelijke gebouwen. van de wereld.
Het Topkapi-paleis staat op de eerste van de zeven heuvels waarop Constantinopel is gebouwd. Meer dan 400 jaar de residentie van de sultans en de vrouwen van de harem.
Fontein van Ahmet III Deze fontein uit 1728 is de mooiste van de talloze die Istanbul heeft. Tijdens de Tulpenperiode is deze gespaard gebleven. Osmaanse fonteinen spuiten geen water maar zijn meer openbare bronnen en tegenwoordig buffetten.
We gaan het paleis binnen via de begroetingspoort.
Dit enorme complex aan de Bosporus met een haremverblijf, schatkamers, paviljoens, tuinen, bibliotheken, patio’s en baden bestaat uit vier verschillende hoven met vier poorten en is thans een museum. In de weelderige vertrekken zijn prachtige collecties juwelen, wapens en klokken ondergebracht.
De bibliotheek
Het Chora Museum is wereldwijd bekend om zijn goed bewaard gebleven mozaïeken en fresco's. Er zijn belangrijke en mooie voorbeelden van de laatste periode van de Oost- Romeinse schilderkunst te bewonderen. Het idee van diepte in mozaïeken en de bewegende stijl in de figuren komt prachtig tot uiting. In de middeleeuwen heeft het een artistieke waarde die de renaissance periode bepaalt.
We lopen langs de 21 km lange en 5 mtr. dikke stadsmuur uit de 5 e eeuw naar het Chora museum, één van de mooiste bouwwerken van de stad. Maar ook deze staat in de steigers.
In de volkswijk Egüp ligt de Piyer Loti heuvel met uitzicht over de Gouden Hoorn en een eeuwen oude begraafplaats. De Eyüp Sultan moskee en het mausoleum ter ere van de vaandeldrager van de profeet Mohammed is een plek om de heiligste scène van Istanbul te ervaren. Het is een bedevaartsoord voor Moslims uit de hele wereld. Men komt hierheen om een wens te doen. Als die wens uit is gekomen deelt men op het plein ervoor gesuikerde snoepjes uit.
De Bulgaarse gietijzeren kerk of St. Stefanus. De ‘Bulgar Kilisesi’ is een historisch bouwwerk dat ter ere van de eerste christelijke martelaar werd gebouwd. Wat het zo opmerkelijk maakt is dat het één van de weinige in de wereld overgebleven geprefabriceerde gietijzeren kerken is. Dat is natuurlijk ook de reden waarom hij de ‘IJzeren Kerk’ genoemd wordt.
We lopen door de oude Griekse en Joodse wijken Balat en Fener en nemen een kijkje in de Patriarchaat of Oosterse Orthodoxe kerk St. George.
Op de twee verdiepingen tellende Galatabrug gooien dagelijks de vissers een hengeltje uit. Op het onderdek zijn vele visrestaurantjes. De brug is één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Vanaf de brug gaat een onderdoorgang naar de Eminönü wijk naar de Misir Carsisi, de Kruidenbazaar/ Specerijenbazaar ook bekend als de Egyptische Bazaar. Het is een van de oudste overdekte markten van de stad. Hij werd ontworpen door de toenmalige hoofdarchitect van het Ottomaanse Rijk, Mimar Kasım. Het is hier leuker om te snuffelen dan op de Grand Bazar.
We sluiten de dag af met een boottochtje op de Bosporus.
Istanbul by night
Bij Ipsala verlaten we Turkije na een rondreis van 4500 km.