Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
Homepage Turkije Homepage Turkije
We gaan nu in noordelijke richting het binnenland in. Het gaat door de prachtige “kloof van de hemel” met de fantastische vergezichten van Silifke naar Mut. Na de kloof verandert het landschap in de steppe van het Anatolisch plateau en het leven wordt traditioneler wat o.a. blijkt uit de kleding.
Etappes Turkije Etappes Turkije Naar boven Naar boven Etappes Turkije Etappes Turkije Turkije / 5de etappe - Silifke tot Cappadocië
2019
De laatste prachtige zonsondergang aan de kust.
In Konya ( de oudste hoofdstad van Turkije) parkeren we middenin het centrum. Bijna tegenover de Istiklal Harbi Şehitleri Abidesi; het Onafhankelijkheid War Martyrs Monument ter nagedachtenis aan de martelaren die hun leven hebben opgeofferd voor het vaderland.
De harembroeken van de mannen en vrouwen hebben allemaal een heel laag kruis.
‘De dansende Derwisjen’ werd opgericht door Celaleddin Rumi beter bekend als Mevlãna. Hij geloofde dat men door middel van muziek en dans in extase kon geraken en zo bevrijd werd van angst en pijn van het dagelijkse leven en in contact kwam met God.
Ten zuidoosten van Konya ligt Çatalhöyük, één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld! Sinds 1958 zijn hier opgravingen en sinds 2012 staat het op de Unesco lijst. Çatalhöyük is een grote neolithische en Chalcolithische proto- stad nederzetting.
Overal langs de wegen staan stalletjes met fruit.
Men is hier ook strenger in het geloof.
In het laatste gebouw is een museum, waar de Onafhankelijkheidsoorlog, de Gallipoli-overwinning en het leven in Anatolië van destijds worden verteld aan de hand van miniatuurmodellen.
Het Mevlãna museum vind je in het voormalige Mevlãna klooster met onder de groen geribde en betegelde koepel het graf van Mevlana Celaleddin-i Rumi. Naast zijn sarcogaaf staat die van zijn vader.
In Sille zien we hoe een vrouw een Gözleme, een gevulde pannenkoek met spinazie en witte kaas bakt.
De reis gaat verder richting Sultanhani met een fraaie karavanserai. In Turkije zijn naast religieuze gebouwen, zoals moskeeën, prachtige voorbeelden van middeleeuwse ‘motels’ bewaard gebleven. Vooral gebouwd in de dertiende eeuw boden deze karavanserais aan reizigers gratis een veilig onderkomen.
In het bergdorpje Sille, 8 km ten noorden van Konya, zie je nog veel Osmaanse huizen maar hier staat ook een Byzantijnse kerk uit de 9 de eeuw. Het kerkje draagt de naam Aya Elenikerk (de kerk van de heilige Helena).
Onze gids legt uit hoe 7400 jaar geleden hier de bewoning ontstond. Men bouwde steeds weer op de vorige bewoning en zodoende ontstonden er heuvels. Bijzonder was te horen dat de doden in foetushouding onder hun bedden werden begraven. De zittende vrouw van Çatalhöyük is een neolithisch beeld daterend van ergens tussen het 7 e en 5 e millennium v.Chr. Dit beeld werd in 1961 door archeoloog James Mellaart opgegraven in het Turkse Çatalhöyük. De naakte zittende vrouw ( moeder Gods) is gemaakt van marmer of terracotta en wordt geflankeerd door katachtigen.
Sultanhani is ook bekend vanwege de tapijt restaurateurs. Men brengt uit de hele wereld zelfs ook uit Syrië kleden hierheen om te herstellen. De wol wordt heel precies op kleur gebracht.
Op weg naar de Ihlara Vallei (de diepste kloof van Anatolië) komen we in Selime. Hier heeft men in vroegere tijden in de tufsteenformaties naast woningen een klooster en een kathedraal uitgehakt.
We zijn nu aangekomen in Cappadocië een heel bijzonder landschap.
Aan de rand het stadje worden de tapijten gewassen en in de openlucht in een grote houten trommel gedroogd.