Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
Slowakije / Bratislava
2019
Homepage Slowakije Homepage Slowakije
Bratislava is de grootste stad en de hoofdstad van Slowakije. De stad, die vroeger bekend stond als Prešporok/ Pressburg, is na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije voor de derde maal gekroond tot hoofdstad, ditmaal van Slowakije. De stad heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het toenmalige Hongaarse Rijk, met name in de jaren dat Boeda in handen was van de Ottomanen. Mede door deze feiten heeft Bratislava een prachtig centrum dat de tand des tijds bijzonder goed heeft weten te doorstaan.
De CP ligt aan de overkant van het historisch centrum en is via de Stari Most (Oude brug) gemakkelijk te bereiken. Op de achtergrond links staat het Ufo-observatiedek op de burg. Op de foto rechts te zien vanaf de burcht.
Bratislava heeft veel beelden in de binnenstad. Het beroemdste beeld van Bratislava is Cumil, hangend uit een riool gluurt hij de straat in. Er zijn verschillende verhalen over dit beeld. De ene keer zegt men dat het een rioolwerker is of iemand die even rust. De andere keer iemand die probeert bij de dames onder de rokjes te gluren. Omdat het beeld al meerdere malen door een vrachtwagen is aangereden, heeft het stadsbestuur besloten hem een eigen verkeersbord te geven.
House with art in window
Het kasteel, op een heuvel boven de oude stad, domineert de stad Bratislava. Sinds de onafhankelijkheid heeft het kasteel gediend als een representatieve locatie voor het Slowaakse parlement en herbergt het collecties van het Slowaaks Nationaal Museum.
In de Beblavého staat Niemand. Dit bijzonder grappige beeld van een klein bloot mannetje met een enorm hoofd, is gemaakt door Viktor Freso.
Michalsk bran is de enige nog overgebleven stadspoort.
Het Slowaakse Nationale theater
Primate's Plein / Primaciálne námestie
We lopen naar de St. Elisabethkerk, beter bekend als de blauwe kerk. De St. Elisabethkerk is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw in de szecesszió stijl, deze stijl is het beste te omschrijven als de Hongaarse jugendstil.
Dit is het toeristenvervoersmiddel in het historische centrum
Panska is de winkelstraat met leuke antiekwinkeltjes en wat souvenirwinkels. Ventúrska en Michalsk zijn mooie straatjes met terrassen, eethuisjes en winkels.
Het historische centrum van Bratislava is niet heel groot, maar nog wel bijna helemaal in tact. De mooiste en bekendste bezienswaardigheden en musea van Bratislava liggen in dit deel van de stad of op loopafstand ervan.