Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2019
Oost- Slovenië
Camp on Tour
2019
We maken de NKC groepsreis naar Turkije. De samenkomst voor deze reis is in Ptuj - Oost-Slovenië. Op weg naar Ptuj komen we langs Maribor.
Het stadscentrum van Maribor heeft een gratis openbaarvervoersysteemdienst - een mini-elektrisch voertuig dat burgers en bezoekers gemakkelijker toegang biedt tot de winkels, restaurants, verschillende instellingen en bezienswaardigheden.
Maribor heeft de grootste wijnkelder van Europa. Het bedrijf Vinag heeft onder het kasteelplein zeker 3,5 km lange gangen. In eikenhouten vaten en stalen containers rijpt meer dan 7 miljoen liter druivensap, waarvan 11 wijnen worden gemaakt. De wijn van de oudste wijnstok ter wereld wordt hier vergrendeld opgeslagen. Deze meer dan 400 jaar oude wijnrank groeit tegen de gevel van Stara trta.
Het kasteel werd gebouwd in 1478 en diende als bescherming tegen de Ottomanen. Na de Turkse dreiging werd het een residentie. Nu is het een streekmuseum. De opmerkelijke 18de eeuwse trappenportaal in rococostijl is versierd met beelden.
Maribor is de tweede stad van Slovenië en ligt aan de rivier de Drava/Drau. Het werd door de Slaven gesticht in de Middeleeuwen. Door de uitbreiding van het Ottomaanse rijk kreeg het de rol van grensfort.
Voor het kasteel is het bevrijdingsmonument te bewonderen.
Op het Glavni plein (13de eeuw) vind je de Mariazuil (de pestzuil )die de stad doet herinneren aan de pestepidemie van de 17de eeuw.
Monument voor de communistische leider Boris Kidrič.
Slomškov trg, bij Universiteit en kathedraal met het klassieke postkantoor is zeer fraai.
De oude havenwijk die meer dan 20 jaar geleden gerenoveerd werd , is de moeite waard om te bezoeken. Hier staat o.a. de gerechtstoren/ Sodni stolp, een tonvormig, middeleeuws gebouw met een vreemd mansardedak. Hier begon het timmerhout zijn weg over de Drava en Donau. Regelmatig zie je de houtvlotten varen, maar nu met toeristen en hoempa- pa orkest.
Het mooiste plein van Ptuj is ongetwijfeld het Slovenski Triglav met het oude stadhuis en de Georgiuskerk. De stadstoren is van middeleeuwse oorsprong en diende pas later als een klokkentoren van de kerk van St. George. Hij maakte deel uit van het verdedigingssysteem in de 16e eeuw. Aan de voet van de toren zijn Romeinse grafstenen. Het Orpheusmonument: een 5 mtr hoge Romeinse grafsteen is op deze plek opgegraven in de middeleeuwen. Deze Orfejev spomenik is in de 2e eeuw gehouwen uit wit pohorje marmer voor de burgemeester van Poetovio. In de middeleeuwen werd het gebruikt als schandpaal. De naam komt van Orpheus, de legendarische muzikant uit de Griekse mythologie. Op de timpaan staat de maangodin Selene.
Ptuj is de carnaval-hoofdstad van Slovenië. Hier heet het feest 'Kurentovanje'. Carnaval draait om de indrukwekkend uitgedoste kurents. De kurent, die al zeker sinds 1880 bestaat, is een duivel die de winter verjaagt.
Mestni trg : het hoofdplein is het hart van de stad met het neogotische stadhuis. Op de hoeken beelden van de Romeinse keizer Trajanus, die Ptuj stadrechten gaf en van de eerste bisschop Sint-Victorinus. In het midden van het plein staat de votiefzuil met bovenop het beeld van Sint-Florianus, beschermer tegen brand. Het is een replica. 1744 was de laatste grote brand en in 1745 kwam de zuil. Helpt het nu wel, de originele was verbrand.
Ptuj is de oudste stad van Slovenië (2000 jaar). Het ligt op de verbinding Maribor-Zagreb aan de rivier de Drava. Veel monumenten getuigen van een rijke geschiedenis. Ptuj was ooit de grootste Romeinse nederzetting.
Het teken van St. Maria in Ptuj op het Minoritski-plein voor de Minoritische kerk werd ook hersteld. Het teken is ter nagedachtenis aan de Slag om Monostre (1664). Het huisvest een bibliotheek met meer dan 5000 boeken, waarvan sommige uit de 16de eeuw.
Een andere prachtige bezienswaardigheid is het kasteel van Ptuj. In het kasteel, ook wel het slot genoemd, is een streekmuseum waar je maskers, oud meubilair & schilderijen kan bewonderen.
Maribor en Ptuj liggen temidden van de wijnheuvels tussen een verder vlak landschap in het oosten van Slovenië.
Homepage Slovenië Homepage Slovenië Homepage Slovenië Homepage Slovenië Naar boven Naar boven Naar boven Naar boven