Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Blog 
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Olav Tryggvason, de eerste Christenvorst van Noorwegen liet een kerk bouwen aan de monding van de Nidarelv in Trondheim. Olav de Heilige liet Trondheim en daarmee heel Noorwegen plaatsen onder het gezag van het aartsbisdom Bremen. In 1152 kreeg het bisdom Nidaros kerkelijke autonomie. Men noemde Trondheim liever Nidaros. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Vanaf de CP: Øya Stadion met sitecode 21123 ( campercontact.com ) loop je via de voetgangers-brug zo het centrum in. Meer foto’s en informatie van Trondheim, klik hier We nemen de E6 tot Bognes met even een uitstapje over de Fv17 tot Hovden
Camp on Tour
Noord - Noorwegen
We komen rond Trondheim en verder noordwaarts regelmatig tolwegen, -bruggen en -tunnels tegen. Zodra deze afbetaald zijn houdt de tolheffing op. Wij hebben onze camper, lichter dan 3500 kg, geregistreerd via Autopass bij EPC; zij zorgen voor de afwerking van de tolgelden.
Homepage Noorwegen Trondheim Lofoten Nusfjord
Stiklestad is één van de beroemdste plaatsen in de Noorse geschiedenis. Tijdens de slag hier in 1030 sneuvelde koning Olav Haraldsson, de latere Olav de Heilige. Het slagveld wordt gemarkeerd door Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Op de plek waar men tijdens de slag zijn lichaam verborgen had staat nu zijn monument (ruiterbeeld van Olav). Op de foto de St. Olavs kapell.
De poort van het noorden op de E6 op de grens van Nordland en Nord-Trondelag.
De Dolstad kirke (1734) in Mosjøen is de oudste achthoekige kerk van Noorwegen.
Noorwegen kent veel en zeer lange tunnels zoals hier de Korgfjeltunnel van 8,6 km.
Het is begin juni maar er is nog genoeg sneeuw en smeltwater.
De poolcirkel bij Mo i Rana op 675 m. hoogte en op de breedtegraad van 66°33´
Het vissershaventje van Rognan met z’n oude pakhuizen
Saltstraumen is de beroemdste getijdenstroom in Noorwegen. Deze ‘maalstroom’ zorgt voor behoorlijke draaikolken doordat het water met een snelheid van 20 knopen door een 3 km lange en 150 m brede zee-engte wordt geperst. Elke 6 uur verandert de stroom van richting.
In het haventje van Ørnes zien we in de verte de Hurtigrutenboot (de Finnmarken) aankomen. Hurtigruten is de postboot route langs de Fjorden. Vroeger was Hurtigruten de enige manier om passagiers, post en goederen te vervoeren naar dorpjes langs de ruige Noorse kust.
De weg, de Fv17, langs het Glomfjord die ons naar de zeer fraaie cp; Hovden Tourist Info, Halsa met sitecode 10995 brengt. Vanaf de cp heb je prachtig zicht op het tweede in grootte gletsjerveld, de Svartisen van Noorwegen.
Svartisen (het zwarte ijs) is een overkoepelende term voor twee gletsjers bij Meløy in de provincie Nordland. De gletsjer ligt in het Saltfjellet-Svartisen nationaal park ten noordwesten van Mo i Rana. Vanaf de Fv17 is de Svartisen vrij gemakkelijk te bereiken door met een bootje over te steken en dan de wandeling te maken naar de gletsjertong Engabreen. Svartisen is een gletsjerveld die snel in omvang afneemt.
Op een feestdag voor de Noren zie je nog regelmatig vrouwen en meisjes in traditionele kleding.
Wij steken over van Bognes naar Lødingen op de Lofoten een overtocht van een klein uurtje.
Bij Tømmerneset in Nordland is op de serviceplaats naast de Sagelva rivier de bezienswaardigheid Helleristninger. Dit is polished rock art (rendieren) Klik hier voor meer info.
Via een grote brug gaan we terug naar het vaste land ter hoogte van Narvik.
Voor meer informatie over de Lofoten klik hier.
Bij Riksgränsen passeren we weer de grens Noorwegen - Zweden.
- 2017-