Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
Duitsland - Weserbergland 2005
Het Teutoburgerwoud, het Weserbergland en de Harz vormen, vanuit het noorden gezien, feitelijk de eerste plooien in het agrarische Noord Duitse laagland. We rijden van west naar oost en zien hoe de heuvelruggen geleidelijk steeds hoger worden tot ze in de Harz zelfs boven de 1000 m uitstijgen. De drie streken zijn goed bedeeld wat betreft natuurschoon. Er zijn uitgestrekte bossen, idyllische rivierdalen, meren, rotspartijen, drassige veengebieden en vruchtbare akkers en weilanden. Dorpjes worden afgewisseld door mooie stadjes met vakwerkhuizen en gezellige marktpleinen. Burchtruïnes herinneren aan de Saksische keizertijd, kloosters en kerken aan de vroomheid in de Middeleeuwen en rijkversierde koopmanshuizen aan de welstand in de 16e en 17e eeuw.
Hameln staat helemaal in het teken van het sprookje van de Rattenvanger. Het wemelt er van afbeeldingen van ratten op de grond, waarmee een mooie stadswandeling wordt aangegeven.
Bodenwerder aan de Weser heeft een mooie camperovernachtingplaats waar je voor 4 euro mag staan. (zie foto’s bij Duitsland-Harz)
Vanaf de Bismarckturm, die aan de wandelroute van een uur ligt, heb je dit schitterende uitzicht over de stad. Bodenwerder is de geboorteplaats (11 mei 1720) van de legendarische figuur de Baron von Münchhausen. Het is goed merkbaar dat men ons dat wil laten weten. Op alles zie je de baron, gezeten op een kogel, afgebeeld. Verder zijn er twee fonteinen die de beroemde verhalen van de baron uitbeelden. Op de ene een paard aan een klokkentoren, de baron getrokken door een koppel eenden en de baron gezeten op een afgeschoten kogel en op de andere fontein in het Kuurpark zit hij op een half paard. Het Rathaus is zijn vroegere landhuis. Ook hier voert men zijn verhaal op in een Freilichtspiel; het begint op de eerste zondag in mei.
Homepage Duitsland Homepage Duitsland