Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
.
.
Duitsland - Eifel 2011
De Eifel is het verlengde van de oostelijke Ardennen. Het is een zeer oud bergmassief waarvan de toppen niet hoger zijn dan 900 m. Nu vormt de berggroep een grote golvende hoogvlakte met Maare (kratermeren), maar heel lang geleden bestond het landschap uit onstuimige werkzame vulkanen. Die oppervlaktes zijn nu met bossen begroeid. De Ahr, de Kyll en de Rur hebben de hoogvlakte opgesplitst in mooie bosrijke dalen en de meren vormen een bron van plezier voor watersporters.
We zijn een weekje naar de Eifel geweest en namen de eerste dagen de camperplaats in Schleiden als uitvalsbasis. Kijk even op de site campercontact.nl voor alle overnachtingsplaatsen in de Eifel. Informatie over het nationale park kijk hier
Schleiden met z'n Schlosskirche is een aardig stadje.
Monschau met z'n oude centrum met vakwerkhuizen wordt wel de 'parel van de Eifel' genoemd. Het is een voormalig lakenstadje op de Route van de Wol. In brochure nr.15 staat een mooie stadswandeling met uitleg en deze kun je thuis downloaden en uitprinten. Een aanrader is ook de panorama-wandeling. Het is een van de vele wandelingen rond Monschau. De enorm hoog boven de stad gelegen burcht blikt terug op een bewogen geschiedenis.
In Olef rijdt de nostalgische trein over het door monumentenzorg beschermde marktplein.
In Effelsberg in de buurt van Bad-Münstereifel staat deze reusachtige radiotelescoop (diameter van 100 m, parabool van 21m diep). Bij Eiserfey vind je de Kakushöhle met de mogelijkheid een wandelingetje door en over de karststeenrotsen te maken.
Tussen Nettersheim en Urft ligt het brongebied, de Grüne Pütz. Hier begint de Romeinse waterleiding naar Keulen. Net buiten Kallmuth staat een gebouwtje met een complete Romeinse kelder met waterleiding. Verder bij Vussem zijn ook nog restanten te zien en een gedeelte van het Romeinse aquaduct.
In het leuke plaatsje Blankenheim ontspringt de rivier de Ahr als bron in de kelder van een huis. Vanuit de kelder loopt een grappig kanaaltje (met enkele bruggetjes) dwars door het stadje heen.
Het Ahrdal wordt ook wel de vallei van de rode druif genoemd. De eerste plaats, die we aandoen, is Altenahr. Dit stadje wordt beheerst door de losse ruïnes van Burg Are (12de eeuw).
Er is een 35 km lange "Rotweinwanderweg" langs de Ahr. Kortere routes worden ook goed bewegwijzerd. ahr-rotweinwanderweg.de Geniet van het mooie uitzicht vanaf de hogere halte van de stoeltjeslift.
In de bossen leven nog veel wilde zwijnen.
Ahrweiler
Mooi stadje met een eeuwenoude stadsmuur met vier torens in het Ahrdal ofwel het noordelijks gelegen rode-wijnbouwgebied van Europa.
De romantische vakwerkhuizen met vooral het Wolffische Haus uit 1621 met zijn rijkversierde erker en de Romeinse Villa.
De vulkanische oost-Eifel Door dit gebied is een Vulkanpark-Radweg en een autoroute, de Deutsche Vulkanstrasse. Op hun website kun je een flyer downloaden of info inzien en of aanvragen. Voor meer informatie klik hier.
Bij Engeln, het eindstation van de Brohltalbahn of Vulkan express, is het beginpunt van het Geopad- route. In Weibern zagen we een tufsteenafgraving.
Wat heeft een klooster met vulkanen te maken? In het geval van Maria Laach zeer veel! Als je kijkt naar het indrukwekkende landschapsdecor van de meerketel, dan kun je je nauwelijks voorstellen, dat precies hier de hevigste vulkaanuitbarsting van de jongere geschiedenis van de aarde, plaatsvond. Toen de Laacher-See-Vulkaan bijna 13.000 jaar geleden uitbarstte, slingerde hij meer materiaal de lucht in dan de Vesuvius (79 n. Chr.) of de Mount St. Helens (1980) en begroef uitgestrekte delen van de omgeving meters hoog onder de as. Inmiddels tot gesteente geworden, komt deze as vandaag voor in de vorm van zogenaamd tuf, belangrijk bouwmateriaal voor de kloostergebouwen en de imposante abdijkerk. Op een twee kilometer lang natuursteenleerpad, dat van het klooster naar het Natuurkundemuseum loopt, kun je meer vernemen over de vulkanische gesteenten, hun ontstaan en hun verwerking.
Het centrum van van dit gebied is de historische stad Mayen. In de omgeving bekeken we o.a. de 40 mtr. hoge basaltlavawand, die de Ahl wordt genoemd.
En de imposante basaltformatie in het Ettringer Lay
In Mendig is tegenover het Lava-Dome en de lavakelder een prachtige GOP
Het is een prachtige wandeling naar de Kaiser Wilhelm Turm in Hohe Acht, het hoogste punt van de Eifel (747 m.). In de verte zien we de Nürburgring liggen.
In Strohn ligt de grootste lava-bombe van de Eifel en de beroemdste met een doorsnee van 5 m. die 120 ton zwaar is.
Er is in de Eifel nog zoveel meer te zien, te beleven en te doen dat we zeker nog weer eens terug zullen gaan.
Homepage Duitsland Homepage Duitsland Naar boven Naar boven