Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
Turkije /  algemene informatie
Visum: Aanvragen online via https://www.evisa.gov.tr/nl/. Geadviseerd wordt om het e-visum uitgeprint bij je te hebben. Groene kaart: De groene kaart wordt erkend en is verplicht in Turkije. Het dekkingsgebied van een camperverzekering kan bij iedere verzekeringsmaatschappij anders zijn dus controleer dit voordat je vertrekt. Neem de originele groene kaart mee. Grens passeren: Je mag per persoon aan drank meenemen: • 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en • 2 liter drank met een alcoholgehalte tot 22% Controle aan de Turkse grens: • 1e controle: paspoorten en elektronisch visum; • 2e controle: paspoorten, elektronisch visum, kentekenbewijs, groene kaart en evt. controle camper. Je mag pas doorrijden naar de volgende controle nadat toestemming daartoe is gegeven; • 3e controle: evt. laatste paspoortcontrole. Soms mag je doorrijden. Net over de grens, voor het 1e tankstation, staat langs de kant van de weg een ATM. Wil je Turkse Lira pinnen, parkeer je camper bij het tankstation en loop terug.
Tol: Op de meeste snelwegen en enkele bruggen moet tol worden betaald. Op de Fatih-Sultan-Mehmetbrug en de brug over de Bosporus moet alleen richting Azië tol betaald worden. Verder zijn er nog een paar afzonderlijke toltrajecten. Er moet worden betaald via het elektronische betaalsysteem Hizli Geçis Sistemi (HGS). Dit moet je regelen bij een PTT - postkantoor in Turkije. Hiervoor heb je je paspoort en je kentekenbewijs nodig. Standaard wordt er TL50,-- op gestort, wat voldoende was voor onze hele reis. Bij aanschaf krijg je een langwerpige sticker die aan de binnenkant in het midden van de voorruit bevestigd moet worden. Neem een poortje met opschrift: HGS (vooral niet ODS: dit is gekoppeld aan een Turkse bankrekening). Je rijdt stapvoets door de poort, je kenteken wordt gescand en het bedrag wordt afgeboekt van het tegoed. Je krijgt groen licht als alles goed verloopt. Indien het licht rood wordt kun je gewoon doorrijden, maar dien je binnen 14 dagen op een PTT-postkantoor het tegoed aan te vullen.
Kijk voor meer landeninformatie op de websites van de ANWB of de NKC (advies/Buitenland)
2019
Etappes Turkije Etappes Turkije Homepage Turkije Homepage Turkije
Waar mag ik overnachten: Op campings. Vrij kamperen is verboden. Kijk voor overnachtingsplaatsen o.a. op campercontact.com
Etappes Turkije Etappes Turkije
Camperen in Turkije