Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Schotland - oost volgende vorige Homepage Schotland
In de grensplaats Coldstream worden we welkom geheten in Schotland. We zijn benieuwd wat ons allemaal te wachten staat.
In Coldstream is, net als in Gretna Green, waar we ook nog zullen komen, een huis waar je vroeger kon trouwen.
Eyemouth is een leuke plaats voor een bezoek. Het kenmerk van Eyemouth is Gunsgreen House in de haven, dat door een smokkelaar werd gebouwd. Thans is het opgesplitst in een "interactief" museum en een B&B.
De wandeling bij St.Abbs Head is zeer de moeite waard. Bij het visitors centre is gelegenheid om te parkeren. Wij hebben hier ook overnacht.  
De heuvels kleuren bij St.Abbs Head fel geel door het bloeiende koolzaad. De kust is er erg ruig wat tevens inhoudt, dat hier weinig of helemaal geen zandstranden zijn. Halverwege de wandeling passeer je de vuurtoren van St.Abbs Head. Ook als je het wandelpad langs de kust verlaat, is de natuur (als de zon schijnt) buitengewoon aantrekkelijk.  
Victoria Street
Edinburgh Castle
Grass Market
War Memorial in Princes Street Gardens
The Royal Mile loopt van Edinburgh Castle naar Holyroodhouse  en is verreweg de belangrijkste straat van Edinburgh.
Het Palace of Holyroodhouse is de officiële residentie van de Koningin in Schotland.
Op 10 minuten lopen van de camping aan de Marine Drive pakken we bus 27 naar het centrum. Bij de receptie van de camping zijn dagkaarten te koop.
De veel aangeprezen ondergrondse tour door Mary King's Close viel ons om meerdere reden behoorlijk tegen.
De ene guard voor het kasteel staat er zoals te doen gebruikelijk terwijl de andere er zuiver voor de toeristen is neergezet om samen mee te worden gefotografeerd.
Eén van de mooiste oude panden van Edinburgh staat in Royal Mile.
Het Sir Walter Scott memorial is het grootste monument dat ooit voor een schrijver/dichter is opgericht.
Het John Knox house is het oudste huis van Edinburgh (uit 1490).
Edinburgh
De Forth Rail Bridge in Queensferry vlakbij Edinburgh (1890) wordt dmv 8 miljoen klinknagels bij elkaar gehouden. Omdat het verven van de brug zo'n enorme klus is, heeft men er zelfs een spreekwoord aan gewijd om aan te geven als iets een saai en langdurig werk is: 'It's like painting the  Forth Bridge'.

 

Falkirk Wheel, een zeer bijzondere roterende scheepslift, de enige ter wereld! De lift vormt de verbinding tussen Glasgow en Edinburgh. Je kunt in het wiel meevaren. Het verschil in waterniveau bedraagt maar liefst 35 meter waardoor 11 sluizen overbodig zijn geworden. Het mooi ingerichte bezoekerscentrum gezien vanaf de bovenkant van de scheepslift. Dergelijke boten zijn te huur voor 2 tot 8 personen waarmee je o.a. door het Union Canal richting Edinburgh kunt varen (foto rechtsonder).
Stonehaven is een vriendelijk dorpje met een leuke haven en mooie stranden. Er is zelfs een officieel Olympisch zwembad met verwarmd zeewater.
Het uitzicht op Stonehaven van bovenaf.
Dunnottar Castle
Bij Stonehaven ligt het Fowlsheugh Nature Reserve, waar grote kolonies alken e.d. nestelen. Ons werd gezegd dat er tussen de 100.000 vogels ook een paar puffins moeten zitten. Je houdt het niet voor mogelijk: We hebben ze inderdaad gevonden!
In Daviot is een echte stone circle te zien en iets verderop deze zuil bij Maiden Stone met bijzondere afbeeldingen uit de oudheid