Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Schotland - noord vorige volgende Homepage Schotland
In Fraserburgh staat de eerste vuurtoren van Schotland, die is gebouwd op een kasteeltoren.
De wandeling over Troup Head brengt je bij een grote kolonie jan-van-gents
Pennan Head, Grahamstown en Crovie zijn drie karakteristieke vissersdorpen uit het verleden. Grahamstown ligt beschermd achter de kliffen, maar wordt soms aangevallen door een onstuimige zee. 
In Turriff zijn we bij de jaarlijkse  Piper Band Competition. Aan het slot van de dag presenteren alle deelnemende korpsen zich aan het publiek. Jong geleerd is oud gedaan
Fiddle Rock in Portnockie
In Keith staat de mooiste whisky-distilleerderij van Schotland, waar je een gratis rondleiding kunt krijgen. In de whisky-distillery van  Glennfiddich  wordt nagenoeg helemaal uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om de beste whisky te maken. Er mag na de rondleiding ook nog geproefd worden.
Zeer de moeite waard is een bezoek aan de Spyside Cooperage in Craigellachie, waar 15 stoere kerels de hele dag vaten maken en repareren. Omdat de arbeiders per stuk betaald worden werken zij de hele dag in een moordend tempo. Het is verbazingwek- kend hoe makkelijk het lijkt om een reparatie uit te voeren.
In Broomhill vertrekt de stoomtrein van Strathspey Railway naar Aviemore. Het kost behoorlijk wat moeite om een stoomlocomotief aan de praat te krijgen en te houden. Maar als hij dan eenmaal gaat is het altijd een fascinerend gezicht. Het sist, het piept, het kraakt en het ruikt.
In Carr-Bridge ligt deze 18e eeuwse brug: de Packhorse bridge.
Als je Schotland bezoekt kun je niet om het Monster van Loch Ness heen.
Omdat wij niet aan die flauwe kul meedoen concentreren wij ons op het Urquhart Castle dat aan het meer van Loch Ness ligt.
Maar eerlijk gezegd beginnen we op grond van deze foto toch weer een beetje te twijfelen!
En als dan ook de twijfel weer verdwenen is, genieten we toch weer van de prachtige omgeving.
Bij Fort Augustus ligt deze staircase, oftewel sluizentrap.
Dit sluizencomplex maakt deel uit van de oostwest verbinding, die o.a. wordt gevormd door het meer van Loch Ness en het Caledonian Canal.
Bij Rosemarkie op Black Isle heb je de grootste kans om dolfijnen te spotten. Met wat geluk en geduld slagen we erin een flink aantal dolfijnen te fotograferen. We staan hier dus op het strandje van Rosemarkie en kijken uit over het smalste gedeelte van de Moray Firth. Een beetje geluk moet je inderdaad hebben, want als we het de volgende morgen nog eens proberen lukt het niet.      
-LUCKY SHOT-
Het station van Aviemore is erg mooi; het plaatsje zelf erg toeristisch.