Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2022
Camp on Tour
Rumelange en Fond-de-Gras
2022
Wie nog iets verder zuidwaarts trekt, richting de Minett-streek, ontdekt een heel andere kant van het land. Dit gebied is getekend door een verleden van mijnbouw en industrie. De atypische natuur en de rode kleur van de grond, die vol ijzererts zit, leveren verbluffende panorama’s op.
Fond-de-Gras was een van de belangrijkste mijncentra in Luxemburg. De winning van ondergronds erts eindigde echter in 1955. In 1964 maakte een aardverschuiving op de spoorlijn Fond-de-Gras - Pétange een einde aan alle spoorwegactiviteiten. Al snel gaan vrijwilligers aan de slag om een toeristentreintje met historische stoomlocomotieven te laten rijden. De eerste "Trein 1900" floot in 1973.
Tegen de grens met Frankrijk is in Rumelange het nationale mijnmuseum. Hier kan je met een kleine trein de mijn in voor een rondleiding over het leven in een mijn door de tijd heen. De audiotour in het Nederlands is een mooi en informatief verhaal.
Dit goederenstation, gebouwd in 1875, heette oorspronkelijk "Lamadelaine station" en had toen acht sporen van de PH (Prince Henri Railway Company) en zes privésporen.