Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Bulgarije - Sofia
Camp on Tour
2019
naar boven naar boven Homepage Bulgarijë Homepage Bulgarijë
In de straten hangen nog verkeersborden dat het voor paard en wagen verboden is. In de buitenwijken van Sofia zagen we nog regelmatig een paard en wagen rijden.
Sofia is de hoofdstad van Bulgarije. София is op z’n Bulgaars Sofia. Handig om het woord te herkennen als je op de borden rijdt.
Sofia heeft een rijke historie: in een paar minuten loop je van de communistische tijd terug naar de Byzantijnse! Daarnaast timmert Sofia flink aan de weg en is het ook een hippe moderne stad.
De Alexander Nevski kathedraal, bijzonder staaltje van Byzantijns- Moskovische architectuur. De beide met bladgoud beklede koepels bepalen in sterke mate het silhouet van het oude Sofia. Deze kathedraal voert je terug in de Russisch-Turkse bevrijdingsoorlog van 1877-1878. De kathedraal is gebouwd ter nagedachtenis en als dank aan de omgekomen soldaten. De Russen schonken destijds 10 kg goud en voor beide koepels heeft men 8,5 kg gebruikt. De kathedraal is vernoemd naar de Russische veldheer en staatsman Alexander Nevski. Als je er omheen loopt krijg je pas een idee van de enorme afmeting die alle andere bouwwerken op de Balkan in de schaduw zet. De gehele oppervlakte is 3850 m2 en binnen is plaats voor 5000 mensen. In de 53 m hoge klokkentoren hangen 12 klokken met een totaal gewicht van 23 ton. De grootste weegt 8 ton. Hun gebeier kun je 30 km ver nog horen. Aan de buitenzijde van de toren is in rood en goud de beeltenis opgenomen van de heilige Nevski. Het interieur is indrukwekkend en niet voor niets de rijkste na die van Leningrad/St. Petersburg.
De Sveta Sophia kerk Aan deze kerk ontleent Sofia sinds de 14e eeuw haar naam. Het godshuis staat dan ook afgebeeld in het stadswapen. In het groen voor de kerk, in de schaduw van een grote wilgenboom, ligt het Graf van de Onbekende Soldaat met de eeuwige vlam. De tekst op het monument luidt “Als er geen liefde is, is er geen leven”
De Sveti Nicolaj kerk Gebouwd in 1914 voor het Russische ambassade- personeel is met zijn groene toren en vijf gouden koepels en binnen historische iconen en muurschilderingen vervaardigd in de11de en 14de eeuw, misschien wel de mooiste van Sofia.
Sofia heeft orthodoxe kerken met glimmende koepels, maar ook moskeeën met minaretten en bovendien de op één na grootste synagoge van Europa. Bij de aanleg van de tweede metrolijn van Sofia is het oude Serdica ontdekt. Serdica is het overblijfsel van een eeuwenoude Romeinse stad. Het moderne Sofia ligt er bovenop. Serdica verbindt de Sveti Petka Kerk met de Banya Bashi Moskee. De stad loopt door onder de Plaza Nesavisimort. Serdica is gratis toegankelijk, je kunt gewoon door de oude ruïnes lopen. Naast de ruïnes hangt duidelijke informatie over de Romeinse stad.
De president van Bulgarije heeft geen paleis maar een kantoor waar evengoed een wisseling van de wacht plaats vindt. Vijf militairen in rode uniformen marcheren vanuit het wachtlokaal naar hun hokjes bij de voordeur van het kantoor. Vanaf 8.00 uur 's morgens staan de mannen op wacht. Elk heel uur wordt er gewisseld.
Het wandelpad, een 1058 m lang geel klinkerpad, van de Alexander Nevskikathedraal naar de Sveta Sofiakerk was een geschenk van tsaar Boris de derde. Aan dit pad is een vlooienmarkt waar van alles te koop is waaronder een riante collectie nepiconen.
Zhenszki Pazar of Vrouwenmarkt
Op de achtergrond het Stalinistische gebouw van de Communistische Partij, dat uit graniet en witte wraza- steen opgetrokken is met een foyer met 32 rode marmeren zuilen.
Karakteristieke oranje trams die deels het straatbeeld van Sofia bepalen. Ze zijn charmant op leeftijd en zoeken kreunend en krakend hun weg door de stad.
Twee stand-alone composities bij de ingang van het complex tonen het Bulgaarse volk dat Sovjet-soldaten begroet, getiteld 'Het Bulgaarse volk verwelkomt het Sovjet-bevrijdingsleger met brood en zout, bloemen en geschenken'.
Het opvallende Monument voor het Sovjetleger staat in het Knyazheska Garden en verbeeldt een soldaat van het Rode Leger die een arbeider, een boerin en een kind naar het communistische paradijs leidt.