Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Bulgarije - Langs de kloosters
Camp on Tour
2019
Homepage Bulgarijë Homepage Bulgarijë
Boven het Rozhen klooster, een heel onopvallend gebouw. Het is een eenvoudige bakstenen gebouw rond de 16de eeuwse Maria- geboortekerk, in de vorm van een onregelmatige zeshoek met houten balkons.
Even heuvelaf staat de Kiril i Metodii kerk uit 1914. Omdat er meningsverschillen waren ontstaan van wie het klooster was besloot de Macedonische revolutionair Sardanski deze kerk te laten bouwen voor de Bulgaarse gelovigen die van de Grieks-Orthodoxen niet het klooster in mochten. Achter de kerk ligt het grote marmeren graf van Sardanski.
Melnik is het Slavische woord voor ‘witte zandsteen’. Melnik is het kleinste stadje van Bulgarije. Van de 3600 huizen zijn er nog een 100 over. Het staat op de Unesco-lijst door zijn historisch dorpsgezicht. Door de Balkanoorlog 1912-1913 is het dorp voor een groot gedeelte in vlammen opgegaan, weer gerestaureerd en nieuwe gebouwen werden in de oude stijl gebouwd. Het was vroeger een welvarend wijnbouwcentrum. Door enkele families wordt nog steeds de beroemde Melnikwijn geproduceerd. De stad Melnik is bekend over de hele wereld en is staat in alle wijn-encyclopedieën. Het oudste huis is het Boljarskat Kasta uit de 10de of 11de eeuw dat niet meer in goede staat verkeert.
Door de piramide vormige zandsteenheuvels is de Rozhenvallei een bijzondere omgeving.
Een zij-ingang tot het kerkje.
Het interieur is prachtig met goed bewaarde fresco’s van heiligen en de hout gekerfde iconostases. In een zijkapel hangt een Maria-icoon.
Het Rozhen-klooster van de geboorte van de Moeder van God is het grootste klooster in het Pirin-gebergte in het zuidwesten van Bulgarije, gelegen in de Melnik Earth Pyramids.
Het is een van de weinige middeleeuwse Bulgaarse kloosters die tot op heden goed bewaard is gebleven.
We zagen niet alleen schapen en koeien maar zelfs wilde paarden lopen.
De onderste rij van twaalf ramen is in typisch Bulgaarse stijl. De bovenste rij is een mix van Venetiaanse en Ottomaanse architectuur en gemaakt van Venetiaans glas.
Traditionele Bulgaarse wijnkannen.
Het Kordopulovata Kasta met vier verdiepingen van wijnhandelaar Kordopulov is een uniek huis in Bulgarije.
Het Kordopulov Huis is tegenwoordig een privémuseum en een bezoekje met eventueel een wijnproeferij is een aanrader.
Het huis is gebouwd op de grootste en oudste izba van Melnik. Een doolhof van gangen kronkelt de heuvel in. De enorme uitgehouwen wijnkelders staan vol vaten.
Van de Rozhen vallei over de weg 1 langs de grens met Macedonië naar het Rilagebergte op weg naar het Rila-klooster is een prachtig gebied om door heen te rijden.
Het klooster met de zebrahuid werd gesticht in de 10de eeuw door de volgelingen van Ivan Rilski, later Johannes van Rila geheten.
Middenin een loofbos op een berg van 1147 mtr. hoogte denk je een vestingmuur te zien van een burcht of zo, maar achter deze muur is een klooster verborgen. Het Rila- of Rilski manastir (monastry).
Wanneer je de poort in de enorme muur door gaat kom je op een heel open gedeelte met de Hrelyo toren en de Geboortekerk in het midden.
Het is de grootste kloosterkerk van Bulgarije. De buitenkant met z’n arcadebogen versierd met fresco’s, is al net zo indrukwekkend.
De 10 mtr. brede uit hout gesneden iconostase bedekt met bladgoud is een meesterwerk.
naar boven naar boven