Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Bulgarije - Koprivshtitsa
Camp on Tour
2019
naar boven naar boven Homepage Bulgarijë Homepage Bulgarijë
Koprivshtitsa, de stad beroemd vanwege de Aprilopstand, ligt in de schilderachtige vallei langs de rivier Topolnitsa. Het is één van de meest karakteristieke Bulgaarse steden, met nog steeds de sfeer uit de tijd van de Nationele Wedergeboorte.
De architectuur in Koprivshtitsa weerspiegelt de historische ontwikkelingsgroei van de Bulgaarse traditionele architectuur die nu nog steeds in zijn verschillende vormen te zien is.
De Aprilopstand was een Bulgaarse opstand tegen de overheersing door het Ottomaanse rijk. De opstand duurde van april tot mei 1876. De opstand werd bloedig neergeslagen door het Ottomaanse leger en de Basji-bozoek, wat in heel Europa en de Verenigde Staten tot felle kritiek leidde. Mede hierdoor werd Bulgarije in 1878 weer een onafhankelijk land.
Monument martelaren Aprilopstand
Diverse revolutionare leiders zijn geboren in Koprivshtitsa en juist in deze stad werd in 1876 de Aprilopstand uitgeroepen.
Het Benkovski monument. Georgi Benkovski formeerde het legendarische ‘gevleugelde”cavalerie detachement.
Todor Kableshkov was de eerste die de aprilopstand op 20 april 1876 afkondigde.
De grote Bulgaarse dichter Dimcho Debelyanov (1887-1916) is geboren in Koprivshtitsa en zijn geboortehuis is nu een museum. Op de binnenplaats van het huis staat het bekende beeld van een moeder die voortdurend in afwachting is.
Leuk om te zien zijn de vele bruggen van de stad over kleine beekjes die uitmonden in de Topolnitsa-rivier. De meest populaire is de Kalachev-brug, ook wel bekend als The First Shot Bridge. Het was hier in 1876 waar het eerste schot werd gehoord dat het begin betekende van de opstand van april.
De blauwe Sveta Bogoroditsa kerk In 1817 bouwden bouwmeesters van de beroemde architectonische scholen Smolski en Mirkovski een nieuwe kerk in plaats van de oude, afgebrand door de Kurdzhalii (Turkse overvallers). Volgens de legende werd hij in elf dagen gebouwd. De kerk is laag, diep in de grond gegraven, geschilderd om eruit te zien als een gewoon huis aan de buitenkant om zo weinig mogelijk aandacht te trekken. Pas in 1896 werd er een klokkentoren bij aangebouwd. Wat opmerkelijk is, is de iconostase, uit hout gesneden door een beroemde ambachtsman uit Bulgarije - Hadji Georgi uit Vidin, een vertegenwoordiger van de Teteven-school voor houtsnijden. Het werd voltooid vier jaar nadat de kerk werd gebouwd. De iconostase lijkt op een delicaat houten spinnenweb waarin bijbelse motieven en prachtige planten en dieren met elkaar verweven zijn.