Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2022
België - Provincie Luik - vervolg
Camp on Tour
2022
Het geluid van jankende motoren dat vanaf de camping niet te horen is komt dichterbij als we naar het circuit van Spa-Francorchamps fietsen. Motoren racen op hetzelfde parcours als dat van de Formule 1.
Er is een karting baan op het binnenterrein waar we een poosje kijken, misschien wel naar de opvolger van Max Verstappen.
vorige pagina vorige pagina
Bij Stavelot ligt de steile Col de Stockeu. Deze maakt deel uit van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en is zeer populair bij wielrenners. Halverwege deze klim komen recreatieve renners graag even op adem bij het standbeeld van de Belgische wielerlegende Eddy Merckx, waarop zijn belangrijkste overwinningen staan.
Stavelot, bekend van de overblijfselen van de abdij uit 651, is een gezellig stadje met kasseien als bestrating. De archeologische restanten en de romaanse toren zijn nog bewaard gebleven. Naast de drie musea in de abdij is er ook een kunstgalerij waar gekende hedendaagse kunstwerken te zien zijn.
Lang geleden waren we in Coo om daar de watervallen te bekijken. Deze zijn nog hetzelfde maar de omgeving is in de loop der jaren behoorlijk commercieel geworden door o.a. de aanwezigheid van het attractiepark Plopsa Coo dat jaarlijks 300.000 bezoekers trekt.
De legende van Vielsalm is er een die draait om de heksen. Jongeren uit het dorp plukten jaarlijks bosbessen maar vonden na een strenge winter niets. Ze kruisten het pad van de oude vrouw Gustine Maka, die verdacht werd van hekserij. Zij had wel een mandje vol bessen. Zij nodigde de jongeren uit “tcha tcha”, moes van bosbessen te komen eten. Dat deden ze en veranderden allemaal in heksen ofwel Macrallen. Tot op de dag van vandaag duiken ze elke Macrallensabbat, het traditionele volksfeest, weer op. In het Maison du Pays de Salm is naast de geschiedenis en de geologie van de streek een interactief parcours uitgezet waardoor het ook voor kinderen leuk is om te bezoeken.
Afbeeldingen van heksen kom je ook overal tegen.
Vroeger waren er geen koelkasten maar had men ijskelders. Een mooi voorbeeld hiervan staat in Vielsalm. In dergelijke kelders werden ’s winters uit een nabij gelegen meer ijsblokken gehakt en opgeslagen in een grote geïsoleerde kuip. Het ijs was bestemd om het kasteel van Hermanmont te bevoorraden. Later werd er een torentje met een trap en klokkentoren aangebouwd.
De geologische rijkdommen van de streek rond Vielsalm zoals coticule en leisteen zijn uniek voor de hele wereld. Coticule, een slijpsteen voor scheermessen is een vaalgeel gesteente en ongekend hard vanwege de granaatkorrels. Vanaf de camperplaats fietsen we over een pad langs de spoorlijn naar Salmchâteau waar een klein museum geheel gewijd is aan deze steensoort en te zien is hoe deze gedolven en bewerkt werd. De aders in de stukken gesteente zijn goed te zien. Het museum ligt verscholen in het bos en is met de camper moeilijk bereikbaar
De Ëglise Saint-Pierre de Beho is een bijzonder kerkje. Al het meubilair in de kerk is tussen 1713 - 1724 door Jean Georges Scholtus van Bastenaken gesneden uit eikenhout. De toren trekt de aandacht door haar unieke vorm en dateert uit het jaar 1100.
We gaan op bronnentocht want daar draait het in Spa allemaal om. Vanaf de Peter de Grote bron wandelen we naar de Sourche de Tonnelet, een hele tour omdat we ons aardig hebben vergist in de afstand. We drinken maar heel weinig van dit water want de smaak is bijzonder bitter door het zwavelgehalte. De bron uit de 17e eeuw kreeg die naam omdat het oorspronkelijke water werd opgevangen in een klein vat.
De camper brengt ons vervolgens naar de bron Géronstère, volgens ons verreweg de mooiste.
Homepage België Homepage België