Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Småland
Aan de weg nr. 119 net voor het plaatsje Ryd ligt het skrotbilskyrkogård (autokerkhof).  We vinden het onbegrijpelijk dat iemand ooit op dit idee is gekomen en zeker op deze plaats. Op de foto’s zijn de restanten te zien van een Ford Anglia en een ..... Mocht je het type weten mail ons dit dan s.v.p.
Bij de meeste tourist-offices zijn kaarten te verkrijgen waarop heel veel bezienswaardigheden en andere wetenswaardigheden staan vermeld. Er worden sowieso veel fraaie en informatieve brochures uitgegeven. Helaas niet altijd in het Engels of Duits.
Alghult is het gebied waar al eeuwen glasfabrieken geconcentreerd staan. We brengen een bezoekje aan zo’n fabriek in Kosta en bekijken een expositie van de bekendste meesterblazers; we krijgen een demonstratie van het blazen.
In Kronoberg ligt op een eilandje een ruïne slot. Tevens ligt hier het op hout gestookte stoomschip Thor.
Regelmatig zie je ook Canadese ganzen in het landschap.
Eksjö is één van de drie “houten huizensteden” van Zweden. Het stadje is de meest authentieke houten stad en heeft een lange militaire traditie. in 1560 kreeg Eksjö een nieuw stadsplan dat nu nog steeds grotendeels bestaat al is dit wel gerenoveerd. Eksjö ligt in het noordelijke deel van Småland in een fraaie omgeving met schilderachtige rivierdalen en meren. meer foto’s
Op de Småland-kaart staat iets over bird- boxes en omdat deze locatie (Bankeberge) niet aan de doorgaande weg ligt hebben we de coördinaten in onze Garmin gezet en die brengt ons naar de juiste plek. De boer maakt als nevenfunctie deze vele verschillende nestkastjes waarvan sommige in de Zweedse-stijl.
Zweden is een land dat uitermate geschikt voor vissers en wandelaars.
Een aparte wandeling is de tocht door de Skurugata. (net boven Eksjö) Deze kloof in de porfierrotsen met een lengte van 800 m. en een diepte van 35 m is een vreemd natuurfenomeen. Een verklaring is dat er misschien een rivier onder de gletsjer stroomde. Vanaf de Skutahult heb je uitzicht op Eksjö.
In Ingatorp staat deze schitterende Art Nouveau kerk. Vanaf de Valbacken zie je deze in het dorp liggen. De weg naar de Valbacken heeft een stijging van 20%.
In Mariannelund is een karamellkokeri gevestigd in één van de vele grote herenhuizen die hier staan. In de Herrgårdsparken is een tempelbro (de Romantische brug) zoals te zien op de foto geheel rechts.
In het natuurreservaat Nora Kville nat.park staat de Kvill Oak, die een omtrek van 14 mtr. heeft en al meer dan 1000 jaar oud is.
In Pelarne aan de weg nr. 33 ligt op een hoogte die fraai uitzicht biedt een hele oude houten kerk met aparte klokkenstoel. Binnen heeft men een audio Guide met orgelmuziek..
Gränna, een gezellig uitziend stadje met als belangrijkste bijzonderheid de polkagris, een rood-wit gestreepte wandel zuurstok. Op een rotonde staat een houten heteluchtballon want in dit stadje is de bekende poolreiziger Andrée geboren. Zijn lichaam en uitrusting zijn 40 jaar later terug gevonden. In de bibliotheek is hierover een museum ingericht. Van de beroemde kunstenaar Carl Eldla staat even buiten Gränna op een enorme rots de imposante beeldengroep “De hardlopers”.
Op de foto links: een monument voor de beroemde schrijfster Astrid Lindgren van o.a. Pippi Langkous in haar geboortestad Vimmerby. De foto rechts:  de kerk met klokkenstoel in Asby.
Småland is steenachtig en onvruchtbaar, waardoor de bevolking destijds naar andere middelen van bestaan moest zoeken. Zij ontwikkelden een bloeiende lichte industrie, die nu wereldberoemd is om zijn kwaliteit en vormgeving. Ook emigreerden vele tien- duizenden naar Amerika
In het nestkastje aan de schuurdeur zit een gezinnetje koolmezen.
Zweden-zuid
Huskvarna, de industriestad van de grote wapen- en de bekende naaimachine fabrieken.
In het oude stadsdeel Smedbyn zijn veel werkplaatsen en winkeltjes van kunstenaars en ambachtslieden. Smedbyn stamt uit 1700 en was de huisvesting voor de wapensmeden. Tegenover de Smedbyn is het Huskvarna fabrieksmuseum.
Bij Tenhult zouden van deze kunstenaar twee bijzondere projecten staan, maar deze heeft men 5/6 jaar geleden verwijderd. Twee jaar geleden hadden we wel zijn “ballonvaarder” gezien in Gränna. (zie de foto iets naar boven bij Gränna)
De bekendste inwoner van dit gebied is de beeldhouwer Calle Örnemark. Zijn werk is van buitengewone proporties. Langs de E4, aan de Strandvägen (coördinaten 57.804954, 14.272717) staat het houten beeld “Jätten Vist” (grote reus).
Homepage Zweden
De zwaar gebouwde klokkentoren draagt geen klokken. Ten noordoosten van de kerk werd in 1760 een vrijstaande klokkenstoel gebouwd. Twee klokken stammen, weliswaar omgegoten, oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Een kleinere klok werd in 1760 in Jönköping gegoten.
Deze kerk ligt ongeveer vijf kilometer zuidwestelijk van de plaats en wordt ook wel de kathedraal aan het Vättern genoemd.
Store Mosse ligt op het Smålandse hoogland en is het grootste Zweedse moerasgebied ten zuiden van Lappland. Het moerasgebeid beslaat meer dan 10.000 hectare en heeft nog een oorspronkelijk karakter. Hier vind je ook het meer Kävsjön, één van de bekendste vogelmeren van het land. Parkeerplaatsen en uitzichtpunten vind je bij Björnakullen en Horssjön. Vanaf de entree en het informatiecentrum bij Kävsjön loopt een pad naar twee vogeltorens.
We zagen o.a. 2 koppels kraanvogels.