Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden /  Västergötland
De zuidelijke en oostelijke gebieden van Västergötland zijn heuvelachtig en behoren tot het Zuid-Zweedse hoogland.
In Västergötland liggen de afgeknotte toppen van Halleberg (boven de oever van het Vänern)  en de Hunneberg, Deze bosrijke heuvels zijn lange tijd koninklijk jachtdomein geweest maar nu ook voor het publiek. Je kunt er verscheidene wandelingen maken en dan herten, elanden en ander wild tegen komen. De Halleberg heeft de grootste dichtheid van elanden van Zweden.
Trollhättan is een belangrijke schakel in het Götakanaal. De Trollhättan-watervallen waren de grootste obstakels in deze oost-west verbinding tussen Stockholm en Göteborg. In de eerste helft van de 18e eeuw begon men met de bouw van sluizen die pas in 1800 gereed kwamen. In 1844 kwam een tweede serie sluizen gereed, maar ook deze bleken spoedig te klein zodat begonnen werd aan een derde serie, die in 1916 werd geopend. Het hoogteverschil van 32 m. wordt in de laatste serie overbrugd door vier sluizen.
De Olidans zijn de grootste en oudste elektriciteitscentrales van Zuid-Zweden en na 100 jaar nog steeds in bedrijf. Dagelijks, in het zomerseizoen, zijn er gratis rondleidingen vanuit het gebouw Insikten.
Links de eens beroemde watervallen, die de Göta-älv bij het doorbreken van een rug van gneisgesteente werden gevormd, zijn nu drooggelegd. De enorme watermassa’s worden door ondergrondse kanalen naar de electriciteitscentrales gevoerd. Maar je kunt soms de kracht van 300.000 liter water per seconde zien wanneer het wordt gespuid. In mei, juni en september elke zaterdag om 15.00 uur. In juli en augustus dagelijks om 15.00 uur . Tijdens de speciale Fallens Dagar in juli zelfs meerdere keren per dag en om 23.00 uur met verlichting. Het mooiste gezicht heb je vanaf de brug.
Bij het turistbyrån is een brochure te krijgen van wandelingen zoals De lavals promenad (langs de watervallen) en Nils Ericsons promenad (over het sluizencomplex).

Vattenfall door campontour
Zweden-zuid
Het meest waardevolle vogelmeer van Zweden is het Hornborgasjön bij Broddetorp. (www.hornborga.com) Er zijn 180 soorten vogels waarvan er hier 130 broeden. Wereldberoemd zijn de duizenden dansende kraanvogels in april. In juni zagen wij er nog een paar bij de plek Naturum Trandansen aan weg 184. http://touchofsweden.net/kraanvogels- zweden-hornborgasjon/
Het Naturum Hornborgasjön in Broddetorp
De Tureluur
Wilde zwanen met hun zwart- gele snavels.
Kraanvogels, die achter gebleven zijn.
Vluchtende Grauw Ganzen.
Links de sluizen van Sjötorp aan het Vanern.  Hier is het begin of het eind van het Götakanaal. Rechts de zalmtrap bij Gullsprång.
Bij Lilla Edet zijn de papierfabrieken (denk aan Edet-toiletpapier) en aan de andere kant van het kanaal ligt Ström met het gelijknamige Slott en het sluizencomplex in het Göta-kanaal.
Homepage Zweden
Langs het Vättern ligt o.a. Hjo, een klein pittoresk stadje. Ooit was het de beste haven aan het Vättern maar nu staan ​​er nog maar twee van de oorspronkelijke gebouwen, het magazijn en het kleine beveiligingsgebouw, dat nu één van de ijsbars herbergt. Wanneer je over de geplaveide steegjes in de oude delen van de stad, rond de kerk en het marktplein loopt, kun je bijna het leven zien hoe het vroeger was. In 1990 kreeg Hjo de Europese Nostra-prijs voor zijn goed bewaarde gebouwen in de oude binnenstad.
Karlsborg heeft een verdedigingsfort dat gebouwd werd om het parlement, de koninklijke familie, de kroonjuwelen en de goudopslag in de tijd van oorlog te huisvesten.
Hedared heeft de enige Middeleeuwse staafkerk in Zweden en de enige buiten Noorwegen. Het kerkje is maar 35 vierkante meter groot. Het altaar is bijzonder vanwege de drieluik waarachter een andere schildering zit.