Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Värmland
Talrijk is het aantal rivieren en riviertjes dat in het Vänern uitmondt. De grootste rivier, de Klarälv, die bij Karlstad uitmondt, stroomt van noord naar zuid dwars door Värmland. Het zuidelijk deel wordt in beslag genomen door het Vänern, het op twee na grootste meer van Europa. (140 km lang en 73 km breed). Vandaar een aantal vuurtorens en lichtbakens.
We rijden op de zeer bekende E45 ofwel Inlandsvägen en zien regelmatig kraanvogels.
Karlstad De hoofdstad van de provincie Värmland. Het oude stadsgedeelte ligt aan de monding van de Klarälven. Het heeft de langste stenen brug van Zweden (168 m.) met 12 bogen en is gebouwd tussen 1761-1811. Op het Stora Torget (centrale plein) staat het monument ter herinnering aan de vreedzame union-oplossing tussen Zweden en Noorwegen in 1905.
Zweden-midden
Langs de rivier de Klarälven loopt weg 62. Aan deze weg ligt een schitterend plekje aan de Nedre Fämtfallen om te overnachten. Op de langste rivier van Zweden, de Klarälven wordt ook vlotgevaren
Homepage Zweden
Ekshärad heeft een roodhouten ‘geshingelde’ kerk uit de 17e-eeuw. In de kerkstallen is regelmatig een zogenaamde Handverkgata (marktje met huisvlijt artikelen). Aan het eind bakken de mannen streek pannenkoeken. Op het kerkhof staan de 300 typische smeedijzeren kruisen met in de wind bewegende ‘bladeren’, deze symboliseren de levensboom. Men houdt ook van legendes want naast het beeld van de jongen met pijl en boog die probeert de haan van de kerktoren te schieten staat een totempaal met allerlei afbeeldingen. Ekshärad staat in Zweden bekend om zijn unieke dialect, het 'Ekshäring'.
Torsby heeft een heuse skitunnel waar het Zweedse skiteam kan oefenen op verschillende disciplines zoals de biatlon. De tunnel is 1,3 km lang en kent zelfs hoogteverschillen tot 26 meter. Het is binnen altijd min 3 graden. Buiten wordt er ook flink geoefend. De Hembygdsgård ligt te Kollsberg, even buiten het centrum en geeft een beeld van de cultuur van de Finse immigranten compleet met een oud buitentheater. Maar ook de werkwijze en leefomstandigheden van bosarbeiders w or den weergegeven.
In de omgeving van Torsby wonen voornamelijk nakomelingen van de Finse bosarbeiders, die in de 17e-eeuw emigreerden naar Zweden. Bijvoorbeeld Östmark, gelegen in een bijzonder fraaie streek, is gesticht door de Finnen.
De fraaie houten kerk uit de 17e- eeuw in Östmark,
De Röjdåfors Kvarn,  die tot 1960 nog in gebruik was.
Op de grens van Noorwegen en Zweden staat een Fins ‘immigrantenmonument’ met 431 familienamen.
In dit gebied is nog een aantal Finse nederzettingen. Één daarvan is Ritamäki. Na een gravelweg van 13 km is er een parkeermogelijkheid en dan is het nog 1,3 km over een keiig en soms wat nat bergpad. Dit pad komt uit in de Finngården. In de Rökstugan kun je heerlijk en heel bijzonder koffie met waffels krijgen.
Een mooie en aparte wandeling is de 7-torp wandeling. Een 8 km lange wandeling langs 7 Finse nederzettingen soms nog bewoond door nazaten, sommige weggegeven aan de Staat. We wandelen dàn in Noorwegen, dàn in Zweden. De laatste torp is weer Ritamäki. Er bestaat een brochure van de wandeling.
In Zweden staan op veel plaatsen veel lupinen langs de wegen.
Dit is het monument ter herinnering aan degenen die uit Finland kwamen vanaf de 16e-eeuw en voor degenen die emigreerden naar Amerika.
Na Sunne begint het Mellan Fryken meer en op de linkeroever ligt Mårbacka, de plaats waar Selma Lagerlöf is geboren en overleden. Een bijzondere schrijfster die als eerste vrouw de Nobelprijs voor literatuur won. De sage van Gösta Berling speelde zich af op het landgoed Ekeby wat het Rottneros Park is op de rechter oever van het meer. Een prachtig park met sculpturen en fraai aangelegde tuinen. Beelden van Nils Holgersson (uit het boek Nils Holgersson wonderbare reis) ontbreken niet.
Arvika heeft als handelsmerk de kandelaar. Er is een stadswandeling langs historische plekken zoals het oudste gebouw in de haven. Het is een vriendelijk stadje met veel bloemen en aan de buitenkant grote Volvo fabrieken.
Het stadje is bekend vanwege zijn vele kunst zoals in het stadspark waar het Sågudden friluftsmuseum is en waar soms de smedjan (smederij) nog in bedrijf is.
Aan de weg 172 naar  Årjäng ligt Långelanda. In een krantje lazen we dat hier Zwedens oudst bewaarde tingshus (gerechtsgebouw) staat, gebouwd van 1801-1804 en in gebruik is geweest tot 1935. Er staat nog een hoofdgebouw, een arrestanten gebouwtje en het archief.