Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Skåne
Trelleborg Vanaf de camperplaats is het 10 minuten lopen naar het centrum van het stadje. Hier kun je een reconstructie van het Vikingenfort “Trelleborgen” vinden. O.a. door de stijl van de kerk straalt Trelleborg een Deense sfeer uit.
Op Tydinge sjöncamping in Broby ( aan de weg nr. 119) is elke dinsdagavond Bil-café. Bil betekent auto en op deze camping komen dan tal van oude auto’s samen. Men drinkt samen wat, eet een pölser of hamburger en praat over de auto. GPS coördinaten:  N56.255305, E14.033900. Klik hier om een compilatiefilmpje te bekijken.
Osby  ligt op de grens met Småland. Hier staat deze leuke beeldengroep.
In de Lönsboda aan weg 119 is een afslag naar Svarte Bergen. Dit  is een granietafgraving. Er is een museumterrein bij met uitleg. Zweden heeft heel veel musea op allerlei gebied. Verschillende kunstenaars exposeren hier hun granieten beelden.
Skåne is de zuidelijkste provincie en heeft een zacht glooiend landschap. De heuvelruggen zijn begroeid met beuken- en dennenbomen.
Net even voorbij Ystad ligt  het haventje van Kåseberga. Bovenop de kust ligt Ales Stenar. Deze steenkalender wordt gevormd door hoge rechtopstaande stenen uit de IJzertijd, die tesamen de vorm van een schip hebben.
Aan de zuidpunt van de kust ligt Sandhammaren, bekend om zijn schone en brede zandstranden. Lang geleden was hier een zeehaven. Er staat een Fyr (vuurtoren) en een klein museum van de reddingsboot van destijds met een aantal bijzondere oude attributen.
De gehele zuidoosthoek van Skåne heet Österlen.
Selma Lagerlöf beschreef deze burcht in haar boek “Nils Holgerssons wonderbare reis”.
Simrishamn is een pittoresk kustplaatsje aan de Oostzee. Vroeger een belangrijke vissershaven tegenwoordig is het jachthaven voor de watersporters. Ook heeft het bekendheid door de haringvangst; jaarlijks wordt hier nog steeds een haringfeest gehouden. Karakteristiek voor het stadje zijn de lage huizen met hun in allerlei kleuren gepleisterde gevels. Opvallend in Zweden zijn de lampen voor de ramen. Op het kerkplein staat de plastiek “De zusters” van Carl Milles.
Glimmingehus (1499) Deze burcht werd gebouwd en bewoond door de Deense admiraal Jens Holgersen Ulfstand.
Kivik is een dorp van fruitkwekers; ieder jaar wordt hier een appelmarkt gehouden. Even buiten de bebouwde kom is één van de grootste prehistorische graven: Kiviksgraven (Kungagraven), ook wel Bredarör genoemd. Het graf heeft een diameter van 75 m.
Kristianstad gesticht door Christian IV van Denemarken in 1614 heeft o.a. de prachtige HeligaTrefaldighetskyrkan (kerk van de Heilige Drievuldigheid) en een theater.
Het laagste punt van Zweden, 2.41 meter onder de zeespiegel, ligt in deze stad. De stad wordt beschermd tegen overstromingen door een stelsel van dijken en waterpompen.
Bij het haventje van Smygehamn is het meest zuidelijkste puntje van Zweden.
Ystad Net voor het stadje ligt een hele fraaie camperplaats aan de Oostzee. Met de fiets ben je in een wip in Ystad met z’n fraaie vakwerkhuizen, pastelkleurige huizen en de straten met kinderkopjes .
Ystad is een kleine havenplaats met veerdiensten naar o.a. Bornholm. Op de kade staat nog een oude vuurtoren.
Rechts het 12e-eeuwse franciscaner klooster “Gråbrödraklostret”.
We zien heel veel Amerikaanse oude auto’s rijden. In de weken die volgen zullen we er nog veel meer zien en vooral in de weekenden. Er zijn op campings veel treffens (bil-café).
De St. Mariakyrkan uit de 13e eeuw, waar de torenwachter elke avond laat weten dat alles in orde is door op z’n hoorn te blazen.
Ystad is ook bekend van de fictieve inspecteur Wallander uit de boeken van Henning Mankell. Er is hier nu een heuse filmstudio: het Cinetiket.
Een ander fenomeen is loppis: tweede hands spulletjes
De westkant van Skåne heeft een heel andere sfeer.
Höganäs is een industrie- en havenstadje en is vooral bekend om zijn keramiek. ‘s Zomers wordt hier de tentoonstelling ‘Kullakonst’gehouden.
Op een schiereilandje in de Sont liggen Skanör en Falsterbo. De laatste is één van de bekendste badplaatsen van Zweden en vanuit Skanör is in de verte de de brug bij Malmö te zien.
Nyhamnsläge heeft een klein haventje met een heerlijk plekje om een poosje te zitten.
We rijden naar het uiterste puntje en zien voor Mölle een molen staan. In Zweden zijn niet veel molens.  
In Strandbaden en Nyhamnsläge kun je pottenbakkerijen bezichtigen.
Kullaberg en Mölle van bovenaf gezien.
Vanaf het smalle strand van Mölle leiden allerlei paden langs de kust en over de heuvels met hunebedden en grafheuvels. Bovenop de Kullaberg heb je een magnifiek uitzicht. Hier staat de tegenwoordige vuurtoren alsmede één die men in 1500 gebruikte.
Dan komen we in Mölle waar het lijkt of de huizen tegen de groene Kullaberg opklimmen.
Verder afzakkend langs de westkust zie je steeds vaker de meer “Deense stijl” kerkjes terug. Op de foto in het midden staat het slot Sofiera en rechts het centrum van Helsingborg.
Het middelpunt is de kathedraal. Deze Domkerk is één van de oudste en belangrijkste Romaanse kerken van Zweden. De kansel is van 1592. De meeste mensen komen voor het 14e eeuwse astronomische uurwerk. Elke dag om 12 en 15 uur (zondags om 13 uur) bewegen de beelden zoals op onderstaand filmpje te zien is.
Lund, de oudste stad van Skåne  is een gezellige en sfeervolle stad die je echt even moet bekijken.
In 1668 kreeg Lund een universiteit.        Je vindt er nog oude vakwerkhuizen.
Hökeriet is het oudste Koloniaalwaren winkeltje.

Uurwerk Lund door campontour
Zweden-zuid Homepage Zweden
De brug en tunnel bij Malmö over de Sont. Omdat wij geen exacte datum voor de terugreis wisten was het niet mogelijk een combikaart online te kopen. Dit maakte de overtocht aan de dure kant.
Helsingborg is een mooie en gezellige stad. Vanaf de CP in Råå kun je de stad gemakkelijk bereiken op de fiets. Bij het havenhoofd staat een Sculpture ”The Capstan”
Links boven: Het neo- gotische raadhuis op het Stortorget met in de 60 m. hoge toren een carillon. Rechts boven: De trappen in Kärnan met vanaf boven een mooi uitzicht over de stad en de Sont. Deze toren die al 600 jaar over de stad waakt behoort tot het Helsingborg Kasteel.
In het slot Landskrona is in één van de ronde torens een expositie over de oorsprong van de vesting tot de gevangenis die het later werd.