Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Östergötland
Het haventje van Hästholmen heeft een museum waaruit blijkt hoe belangrijk deze haven ooit geweest is. Tevens kun je hier een film bekijken over het opduiken van spullen uit het schip de Per Brahe, die hier net voor het inlopen van de haven zonk.
Vadstena is een zeer oud stadje en rijk aan historische herinneringen en talrijke bezienswaardigheden zoals het Vadstena Slott en het kloostercomplex van de Zweedse nationale heilige Birgitta aan het Vättern.
Het Götakanaal gaat dwars door het Götenland. Kenmerkend voor dit gebied zijn de ‘tafelbergen’. Östergötland ligt tussen de Oostzee en het Vättern.
In Rök staat nog een 2,5 m. hoge steen met runen opschrift met het langste fragment van Scandinavië. De ruïnes van het oudste Zweedse klooster vind je bij Alvastra.
In het haventje mag je voor 165 Sek overnachten.
Regelmatig zien we nog de oude rijks- telefooncellen zoals rechts op de foto.
In Motala zien we een leuk beeld van Baltzar von Platen, de grondlegger van het Götakanaal, de vaarroute dwars door Zweden. Hij ligt even verderop aan de oever van het kanaal begraven. Men begon in 1810 met de aanleg van het oostelijk deel. Op de foto in het midden de monding van het Götakanaal in het Vättern.
Half juni vindt in Motala de beroemde Vätternrundan, een 300,150 en 100 km recreatieve fietstocht plaats.
Slott Charlottenborg
Het ‘grootste meerstrand van Zweden” ligt westelijk van het centrum van Motala aan een baai in het Vättern. Dit 5 km lange zandstrand heet Varamobaden.
In Medevi, noordelijk van Motala, is het oudste kuuroord van Zweden beter bekend als Medevi Brunn uit 1678. Het ligt in een mooi park. Het wordt nu gebruikt als hotel c.q. herbergonderkomen (vandrarhem) en Zwitsers-café. Vanaf midsummer worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals theatervoorstellingen en muziekbijeenkomsten.
Ask heeft één van Östergotlands opmerkelijkste kerken. Die heeft een centrale toren boven de triomfboog.
De gewelfschilderingen zijn uit de 15e eeuw.
In het kerkje van Vreta worden nog altijd diensten gehouden. Tevens is er een museum m.b.t. het oude klooster. Er zijn praalgraven van Cound Robert Douglas, veldmaarschalk, die overleed in 1662. Douglas ligt in de centrale kist en zijn vier zonen in de andere.
Achter het in de 13e-eeuw herbouwde abdijkerkje liggen de ruïnes van het  Vreta klooster, een 12e-eeuws nonnenklooster.
Bergsslussar. Vanaf het Roxen brengen zeven achter elkaar gelegen sluizen, de boten zo'n 18 meter omhoog.
Het Göta Kanaal is tot op heden één van de grootste Zweedse bouwprojecten: met een lengte van 190 km en 58 sluizen voert het kanaal van Sjötorp, bij het Vänern meer, tot de Oostzee bij Slätbaken vlak bij het dorpje Mem. Van dit traject moest uiteindelijk 87 km worden uitgegraven door 58.000 Zweedse soldaten. De eerste spade werd in mei 1810 in de grond gezet. In totaal heeft de voltooiing van het kanaal meer dan 22 jaar geduurd. Het kanaal was de transportweg voor goederen tussen de Oostzee en het Kattegat. Een tocht over het Götakanaal maken kan van enkele uren tot een heuse meerdaagse cruise van Stockholm naar Göteborg met o.a. de Diana.
Zweden-zuid Homepage Zweden