Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Närke
Närke, met zijn mooie hoofdstad Örebro, is een kleine provincie, die met zijn industrie deel uitmaakt van het Bergslagen, het mijngebied van Midden-Zweden.
Askersund aan het Alsen, een noordelijke uitloper van het Vättern, is het New Orleans van Zweden. Jaarlijks wordt hier in het weekend voor midzomer het Tradjazzfestival gehouden. Gezellig is het aan het haventje waar ook een camperplaats is. sitecode 11273 van campercontact. Interessant is de Landsförsamlinges Kyrkan. Het is een statig 17e eeuws bouwwerk in barokstijl van Jean de la Vallée.
In Hjortsberga / Kumla ligt het grootste prehistorische grafveld (Lekebacken) van Närke namelijk 26 grafheuvels en 81 stenen cirkels uit de ijzertijd.
Het meer Sattern is een natuurgebied waar de visarend broedt.
Brevens Bruk is een goed bewaard gebleven mijnwerkersplaatsje. Het stadje is afwijkend van de andere mijndorpen omdat alle gebouwen hier geel zijn.
De klokkenstoel bij Sköllersta. Het kerkje uit de 13e eeuw is volgens de reisgids zeer bezienswaardig maar helaas gesloten als wij er zijn.
Zwedens zesde stad is Örebro. Door zijn gunstige ligging werd de stad omstreeks de 12e eeuw exporthaven voor het uit de Vástra Bergetmijn verkregen ijzer. Op een eiland in de Svartän verrees een kasteel, dat een belangrijke rol speelde in de middeleeuwse strategie. Later werd Gustav Adolf hier tot koning gekroond. Net als veel andere steden en dorpen was ook hier in 1854 een catastrofale brand en werden veel mensen dakloos. Thans is het een heel gezellige stad.
Het Slott
Op de achtergrond de Nikolaikyrkan.
Kenmerkend voor Örebro is de enorme ‘paddenstoel’, swamp in het Zweeds. Een kopie hiervan staat in Riaad in  Saudi-Arabië
Swampen, de 58 m hoge watertoren, tevens uitkijktoren over de stad..
Wadköping is een groot Hembygdsgärd (openluchtmuseum) met vele 17e- en 18e-eeuwse huizen, waarvan de Kungstuga (koningshuis) uit de 16e eeuw het oudste gebouw is. Het is een levendige woon- gemeenschap met ambachtslieden en kleine winkels en traditionele houten huizen.
Er is een boulevard die langs de Svartanrivier naar Wadköping en Karslund loopt. Men kan de rivier, te voet, op de fiets of in een roeiboot bewonderen.
Achter de donkere bossen van Östergötland begint Närke.
Zuidelijk van Askersund ligt aan de oever van het meer Alsen het in classicistische stijl opgetrokken paleis Stjernsund. Het is lange tijd in bezit geweest van de koninklijke familie. In 1860 kocht de Cassel familie het landhuis en maakte er een modelboerderij van. Toen Augusta Cassel in 1951 overleed liet zij het landhuis en het park na aan het Royal Swedish Academy of Letters, History and Antiquities om het voor de toekomst als cultuurgoed te behouden.
Zweden-midden
Op een opvallend hoge heuvel in het verder vlakke landschap rond Kumla is een uniek sculpturenpark (”Konst på Hög”). De beeldende kunstwerken balanceren op de 100 m Kvarntorpshögen of ze hangen eraan, zoals de witte letters waarmee kunstenaar Peter Johansson à la het Hollywoodlogo zijn achternaam tegen de helling vereeuwigde.
De expositie is te bereiken via een houten trap van 427 treden.
De doorzichtige kerk van Kent Karlsson
De stoom, die uit de aarde bovenop de heuvel komt is echt warm. Tijdens de 2e wereldoorlog haalde men olie uit het leisteen; daardoor ontstonden “slakken”, die de heuvel vormden. De temperatuur van die schalie-as is nog steeds hoog. De rook is voornamelijk waterdamp.
Var är konst verket - Marc Broos
Homepage Zweden