Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Halland Zweden-zuid
Voorbij Göteborg begint de provincie Halland. De kust van Halland kenmerkt zich door de regelmatige, golvende lijnen van wijde baaien en lange mooie zandstranden met er achter duinen, soms onderbroken door rotspartijen.
Varberg is van ouds bekend als kuuroord, waar reumapatiënten geneeskrachtige baden kunnen nemen. Rechts de haven en in het midden de  fraaie "Sociëteit", voorheen casino.
Volgens een reisgids is het vissersdorp Gottskär even ten zuiden van Göteborg zeer fotogeniek. Het valt ons tegen, wel zien we een fraai beeld van Neptunus.
Het Tjolöholm Slott werd in 1897- 1904 gebouwd in de zogenaamde Elizabethaanse stijl compleet met eigen kapel.
Een burcht genaamd Varberg (toen beschreven als Wardbergh, vertaald als uitkijkheuvel) werd gebouwd rond 1280 als onderdeel van een ketting van militaire nederzettingen langs de kust, in wat toen nog Deens gebied was. Deze is opgenomen op dre UNESCO erfgoedlijst.
Op de binnenplaats van de vesting zien we op een bankje een sculptuur van Sean Henry. De titel is: ‘zittende man’ uitgevoerd in beschilderd brons.
In de vesting is o.a. het cultuurhistorisch museum. Verder zijn er in de zomermaanden wandelingen door de vesting voor kinderen.
 "Varberg Radio Station Grimeton is een uniek en uitstekend monument dat de ontwikkeling van de communicatietechnologie vertegenwoordigt in de periode na de Eerste Wereldoorlog." Vanaf hier werden de eerste draadloze signalen naar Amerika gestuurd met de behulp van Morse Code en Ernst Alexanderson's technologie voor draadloze telegrafie. Het goed bewaard gebleven radiostation is geen museum in de traditionele zin, omdat de technologie voor LW uit de jaren 1920 nog steeds in bedrijf is. Dit, en het belang van het radiostation, gaf de radiozender de status van werelderfgoed. Meer info van Grimeton:
Homepage Zweden