Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Dalsland
Dalsland is de kleinste provincie van Zweden. Doordat er vele soorten landschap in Dalsland voorkomen noemt men zich graag “Zweden in miniatuur’ of zoals de titel van de brochure luidt: Alles van Zweden in één provincie. Het gebied tussen Ed en Färgelanda staat bekend als de “elanden-driehoek”. Tegen zonsondergang over secundaire wegen rijden maakt de kans groot om elanden te spotten.
Vruchtbare landbouwgronden.
De witte stranden  en de rotsbaaien langs het Vänern,
Donkere bossen. Hier steekt een das de weg over.
Weiden en als daar dan een bosrand langs ligt heb je kans elanden te zien.
Dan zijn er de kanalen zoals het 254 km lange Dalslandkanaal aangelegd tussen 1864 en 1868 door Nils Ericsson. Het is een waterweg, die grotendeels bestaat uit een aantal meren en korte stukjes gekanaliseerde rivier. Het is de verbinding tussen het Vänern en Bengtfors. In het kanaal zijn 19 sluizen aangelegd met een verval van 45 m. De meest bekende bezienswaardigheid is het aquaduct bij Håverud, Het kanaal gaat door een soort stalen goot op granieten pijlers over de stroomversnelling (die tegenwoordig merendeels droog staat) met er boven een spoorbrug en een verkeersbrug.
Zweden-zuid Homepage Zweden
In Bengtsfors gaan we naar de Gammelgärden waar vandaan je een mooi uitzicht hebt vanaf de Majberget over de meren en de bossen. In het Halmens Hus kun je zien hoe stro- hoeden worden gevlochten.
Het sluisje van Billingsfors.
De lager gelegen 4 sluisjes bij Dals Långed
In Steneby vinden we de Jättegrytor; ‘reuzenpotten’ gevormd in de ijstijd.
Het wachten werd beloond.
Neem de tijd om net voor de duisternis op afgelegen weggetjes wild te spotten.