Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2018
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Dalarna Zweden-midden
Dalarna ligt in midden-Zweden en het heeft een landschap van groene heuvels, glanzende meren, uitgestrekte wouden en op de achtergrond de blauwe bergen. Dit landschap tref je vooral aan rondom het Siljan, ‘het oog van Dalarna’. De provincie is rijk aan cultuur en folklore. Het symbool van geheel Zweden, het bekende rode houten Dalarnapaardje, komt hier vandaan.
Het interieur is versierd met allegorische schilderingen in de zo karakteristieke Dala-boerenstijl, de Dalmålningar.
In de buurt van Gagnef zien we in Dala- Floda de langste houten hangbrug (iinks) en in Österfors een flotbro voor voetgangers (boven). In Gagnef ligt ook een flotbro over de Osterdalälven; hier kan het autoverkeer gewoon over.
De dorpjes zijn in dit gebied veel traditioneler en we zien ook meer de traditionele rode ( Falu Rödfärg) schuren net iets van de grond.
Leksand is de bekendste en meest toeristische plaats aan de Österviken, de zuidoostelijke arm van het Siljan. Bij de brug over de Österdalven liggen de ‘Gustav Wasa’ en de ‘Engelbrekt’; de laatste vaart nog op hout waar je tochtjes mee kan maken.
In Nusnäs staan de grote werkplaatsen van de familie Olsson, waar de meeste Dalahästen gemaakt worden.
De omgeving rond het Siljan is bosrijk en heuvelachtig. Neem de Toeristenweg vanuit Leksand, die langs de brug van Hjortnäs en Leksand Sommarland gaat.
In het dorp Tällberg gelegen aan de voet van de Plintsberg (365 m.) heb je een panoramisch uitzicht over het Siljan. We kwamen er ook deze prachtige telefooncel tegen.
Oude tradities: traditiegetrouw worden in Leksand op Midzomer de kerkgangers, gestoken in klederdrachten, in lange houten boten naar de kerk gevaren. Daags daarna worden met deze kerkboten wedstrijden gehouden. Een compleet verslag van die beide dagen.
Het stadje Rättvik ligt aan het Rättviken, een oostelijke baai van het Siljan. De geschiedenis van Rättvik gaat eeuwen terug. Erik de Heilige zou in 1030 op zijn tocht naar Noorwegen hier de eerste kerk gesticht hebben en ook worden er nog vele herinneringen bewaard aan Gustav Vasa. Een monument ter herinnering aan zijn bezoek in 1520 staat op het kerkhof.
Het oudste gedeelte van de kerk van Leksand dateert van 1200. Na de brand van 1709 heeft het zijn huidige kleur en beroemde uivorm gekregen. Wandel de Via Sacra, ontworpen door Ebba Matz.
Koffiedrinken en door de tuin wandelen kun je op Hildasholm. Verder zijn boerderijen in de omgeving te bezoeken (adressen bij het toeristen- bureau. Sommerland, is een activiteiten en pretpark. Een sprookjespark en een avonturenbad behoren ook tot de mogelijkheden.
Rättvik is de muziekstad van Dalarna. Er is een gezegde dat luidt: ‘Als je twee mensen uit Rättvik ontmoet spelen drie van hen de viool’.
Långbryggan, een 628 m. lange pier gebouwd in 1895 is de aanleg- steiger voor de M/S Gustav Vasa.
De kerk van Rättvik staat fraai aan de oever van het meer. Naast de kerk staan de 17e-eeuwse kerkstallen, waarin de paarden werden gestald, die ‘s winters de sleden met kerkgangers naar de kerk trokken. ‘s Zomers kwam men met de zogenaamde kerkboot. Dat gebeurt nu alleen nog op zomerse feestdagen.
Een kalkgroeve met een podium. Het is één van ‘s werelds meest spectaculaire podia; hier worden de grootste festivals van Zweden georganiseerd.
De Bunkris brandtoren van 1902 aan weg nr. 70 is 24 mtr. hoog en staat 600 mtr. boven de zeespiegel. Bij de bouw werd gebruikt gemaakt van een grote dennenboom die centraal was opgesteld maar nu geen functie meer heeft. Je mag de brandtoren op en krijgt dan een fantastisch uitzicht.
In Älvdalen in het uiterste noorden van de provincie Dalarna vind je o.a. het nationale park Fulufjället.
Särna, een oud handelscentrum, is een ideaal uitgangspunt voor wandeltochten in de bergen. Achter de nieuwe kerk staat de Gammelkyrkan, die in 1684 van hout werd gebouwd op de plaats van de kerk uit de tijd dat Särna bij Noorwegen hoorde.
In het nationale park Fulufjället is de hoogste waterval van Zweden. Deze waterval, de Njupeskär, heeft een hoogte van 95 mtr. met op de achtergrond de wand van het Fulufjället-gebied. De tocht naar de waterval vanaf het Naturum is een zeer fraaie rondwandeling van ca. 4 km.
Falun is de hoofdstad van de provincie Dalarna en was belangrijk voor de economie van Zweden door de zeer rijke koperlagen. Tegenwoordig wordt er meer zink, zwavel en lood gedolven.
Het centrum van de stad heeft een fraaie Stora Torg.
Een bezoek aan de kopermijn in Falun, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een aanrader. Met een gids is het mogelijk af te dalen in één van de mijnschachten. (www;falugruva.se) Op een afgezet stuk van het parkeerterrein mag je tegen betaling overnachten. Sitecode: 18620 van campercontact.
Husbyring Landschappelijk en cultureel een mooie en interessante route die bekend staat als de Husbyring. Meer foto’s en informatie
Het charmante Hedemora is het oudste stadje van Dalarna. Meer foto’s
Deze route komt langs de plaatsen: Smedby Husby, Kloster, Stjärnsund, Silvhytteå, Långshyttan. Wanneer je deze route aanvangt in Stjärnsund is bij het bezoekerscentrum de nodige informatie te krijgen.
Homepage Zweden
In de werkplaatsen kun je het bewerkingsproces gadeslaan.
Specifiek voor Dalarna is een Fäbodar; een zomerboederij. Deze traditionele manier van veehouderij stamt uit de Middeleeuwen. Ze zijn ontstaan, omdat het grasland dicht bij de boerderij gebruik moest worden voor hooiland. De dieren werden daarom in de zomer naar de hoger gelegen bossen gebracht. In de fäbod werd er gemolken en er werd o.a. boter en kaas gemaakt. De vrouwen en kinderen verbleven op de fäbod, de mannen bleven achter op de boerderij. Bij ö Grunuberg is o.a. nog een “levende” Fäbodar.
Het noordelijkste gebied van Dalarna is eigendom van het Zweeds staatsbosbeheer. Het heeft de naam Orsa Finnmark vanwege de 17e-eeuwse immigranten uit Finland. Hun nederzettingen, thans houtvesterijen, hebben typische Finse namen zoals; Noppikoski en Pilkalampinoppi. In dit gebied werd reeds in 1909 het eerste kleine nationale park gesticht met de naam Hamra nationaal park. Vanwege de gunstige geologische omstandigheden zijn hier uitgestrekte bossen van ongewoon hoge en dikke bomen.
Er zijn drie ingangen; de Main entrance, the Swamp entrance en the Svartå river entrance. Bij de hoofdingang kun je via plankieren naar het uitkijkpunt in het oudste bos dat je uitzicht geeft op het meer.
In Malung was leer het voornaamste product. De plaats stond in het teken van deze “Skinn”-industrie. Er zijn nog enkele fabriekjes/showrooms in Malungsfors. Bijzonder was ook het bezoekje aan Wild-Hasse, een nationale bekendheid vanwege zijn verschillende worstjes van o.a. rendiervlees (renkorv), wildzwijn en elandvlees. (Fjällprodukter)