Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Zweden / Bohuslšn
Bohuslän behoort tot de populaire westkust, ook wel de Zweedse zonnekust genoemd. Het aantal zonne-uren hier is de hoogste van Zweden. De kustlijn is hier grillig en  wordt onderbroken door kreken en inhammen, baaien en fjorden, eilanden en eilandjes; dit alles gevormd door harde, door het water gladgeslepen rotsen.
Een andere bekende badplaats en zeilcentrum is Marstrand in het Kattegat. Je moet in Arvidsvik (of eerder) je auto parkeren want Marstrand is autovrij en alleen te bereiken met het pontje. .
Via de grootste eilanden van het scherengebied; Orust en Tjörn gaan we terug over de grote brug bij Stenungsund naar het vaste land. Bij Höviksnäs is een zwembad aangelegd in en tussen de rotsen d.m.v. loopplanken. Helaas zien we in grote getale twee aparte soorten kwallen.
Vanwege de vele fjorden en eilandjes zie je natuurlijk ook veel moderne hoge bruggen. Mooie camperplaatsen aan het water zijn soms onder die bruggen maar deze zijn niet voordelig.
Fiskebäckskil ligt aan de Gullmarsfjörd op het voormalige eiland Skaftölandet. Met zijn kronkelende straatjes en zijn houten huisjes is het eigenlijk schilderachtiger dan Lysekil dat aan de andere kant van het fjord ligt en te bereiken is met het voetveer. De visserij komt tegenwoordig op het tweede plan na de toeristen.
Het eilandje Marstrand van bovenaf en vanaf de kant van Arvidsvik met zicht op de machtige vesting Carlsten. Marstrand wordt wel het Monaco van het Noorden genoemd.
Marstrand is ook zeer bekend geworden door de internationale zeilwedstrijden die in juli plaats vinden zoals de Stena match cup Sweden.
Doordat het stadje autovrij is wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van driewieler bromfietsen met laadbak.
Aan de voet van de vesting kronkelen hobbelige keitjesstraten, die met hun wit geverfde huizen voor een prettige sfeer zorgen. Het markante kerkje, het houten raadhuis en het Grand Hotel dragen daar aan bij.
Zweden-zuid Homepage Zweden
In de gemeente Tanum is een werelderfgoed uit de Bronstijd van 45 km2 groot, dat 500 verschillende plekken met rotstekening heeft. De vier belangrijkste heeft men voorzien van een verklaringspaneel en een parkeerplaats; zoals bij Fossum en Viltlycke, waar de grootste rotstekening is. In deze laatste plaats is ook een museum en een boerderij uit de Bronstijd.
In Hamburgsund pakken we de fietsen en steken over met de ferry naar HamburgÖ. Het is een rotseilandje met aan de noordkant een heuse badplaats. Van bovenaf de rotsen is het scherengebied mooi te overzien.
In Svenneby staat het in de 12e-eeuw gebouwde kerkje onder de rots, terwijl de klokkentoren al 700 jaar vanaf de klif de mensen er aan herinnert naar de kerk te komen. Bijzonder zijn de oude dikke originele muren met kleine openingen ter bescherming en de uit hout gesneden St. Olav (13de-eeuws).
De scherenkust van Bohuslän is vanaf bovenaf op zijn mooist, te bereiken via trappen in Bovallstrand, een vissersdorp en badplaats.
In Hunnebostrand konden we op de Nord strandgatan nabij Udden parkeren. Ook hier zijn we naar boven geklommen. Vanaf deze parkeerplaats loop je zo het Skulpturpark in.
Het Sote kanal is een ongeveer 4,8 km lang kanaal tussen Smögen en Hunnebostrand. Op één van de parkeerplaatsen langs het kanaal hadden we mooi zicht op de voorbij glijdende zeilboten en ook het oude passagiersschip de Soten kwam nog voorbij.
De skulptur Ydis van Thomas Kadziola, een Deense kunstenaar. Kijk op het gratis toegankelijke Skulpturpark Udden.